друкувати


Календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-20 10:33:17

Календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше. Такі висновки вчений Жерадо Алдана з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виклав у своїй книзі "Календарі і роки II: Астрономія і час у стародавні часи і середньовіччі".

Індіанці майя, які жили на території Центральної Америки з другого тисячоріччя до нашої ери, розробили власну календарну систему, засновану на астрономічних подіях (майя були вправними астрономами).

Один зі створених ними календарів, що відміряє великі проміжки часу (так званий Довгий рахунок), був кінцевим - у ньому "вміщалося" тільки 5126 років. Довгий рахунок починався з 3114 року до нашої ери за григоріанським календарем.

Календар майя не може бути "цілком" переведений у григоріанський календар - для того щоб співвіднести їх, учені розробили кілька алгоритмів кореляції. У найпопулярнішому з них використовується так звана константа GMT - кореляційний фактор, названий так за ініціалами вчених, які його розробили.

Для обчислення константи GMT учені орієнтувалися на астрономічні події, які відбувалися в стародавні часи, задокументовані як майя, так і жителями Старого Світу.

У своїй книзі Алдана наводить докази того, що одна з таких подій була інтерпретована неправильно.

На думку вченого, те, що творці GMT описали як схід Венери, могло насправді бути падінням метеорита. Якщо припущення автора виявиться правильним, то розбіжність між календарем майя і григоріанським календарем становить не менш як 60 днів.

Незалежно від того, будуть чи ні підтверджені висновки Алдани, самі майя не писали, що кінець їхнього календаря відповідає кінцю світу. Більше того, деякі вчені думають, що Довгий рахунок був циклічним - після завершення одного циклу починався наступний.

Джерело: ТСН.ua