друкувати


У Коломийському районі — 1346 заяв для призначення субсидій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-18 05:30:19

До районного управління праці та соціального захисту населення Коломийської РДА за серпень-вересень надійшло 926 заяв на призначення субсидій, а за жовтень – уже 420.

Від 1 серпня 2010 р. населенню надають субсидії за спрощеною системою згідно із постановою Кабінету міністрів від 14 липня. Про те, як її виконують у Коломийському районі, розповіла Коломия ВЕБ Порталу заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Коломийської РДА Ольга Шепетюк.

За новою системою громадянам в управлінні слід заповнити заяву, декларацію про доходи та майновий стан та подати довідки про доходи зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Пенсіонерам потрібно тільки заповнити і відіслати отримані поштою заяву і декларацію. Організації-надавачі комунальних послуг нададуть довідки безпосередньо на запит органів праці та соціального захисту населення.

Тут, говорить пані Ольга, починаються труднощі. Наприклад, з’ясовується, що в сім’ї народилася дитина, а в газовому управлінні і РЕМі записано двоє людей. Чи в одній родині особовий газовий рахунок оформлений на чоловіка, а рахунок за світло – на дружину. Власники житла не дотримуються порядку в документах, і, як наслідок, – потрібен час на з’ясування всіх деталей.

Проблеми виникають також через замовчування кількості зареєстрованих у помешканні осіб. Є безліч випадків, коли в будинку проживає один пенсіонер, який відіслав документи на призначення субсидій, а починають в управлінні збирати документи – з’ясовується, що зареєстровані ще кілька родичів, які на заробітках, або працюючі, які не подали довідок про доходи. Якщо не точно надано інформацію, заявників по телефону просять уточнити дані чи прийти з відповідними документами на прийоми, організовані на місцях, – графік виїздів по селах і селищах району склало управління праці.

У селах багато молодих сімей, працюючих громадян, яким декларації поштою не відсилали, тож працівники управління виїжджають для прийому від них документів для призначення субсидій.

Окрім того, для розгляду випадків сімей, які згідно із законодавством не мають права на субсидію, при райдержадміністрації створено спеціальну комісію в складі заступника голови РДА, фінуправління, центру зайнятості та управління праці. Наприклад, не мають права на субсидії власники двох авто чи двох помешкань (квартири і хати в селі); родина, яка рік як придбала помешкання; хто не працює; не має свідоцтва про право власності – у цих випадках соціальний інспектор складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї і передає справу на розгляд згаданій комісії.

Від 1 жовтня до 30 квітня призначають субсидії на опалювальний період, тож якщо не отримали їх улітку, не все втрачено. Так, при мінімальній пенсії 709 гривень із використаними 18 кубами газу та 75 кіловат електроенергії влітку субсидія не виходила. Проте з початком опалювального сезону чергова постанова Кабміну передбачає повторний перегляд усіх 926 заяв.

Пересічному громадянинові важко відслідкувати всі деталі, пункти й підпункти постанови, і часом потрібна порада фахівця. Так, у розмові із пані Ольгою з’ясувалося, наприклад, що право на субсидії зокрема мають особи, які не працюють, але здійснюють догляд за інвалідами І-ІІ груп внаслідок психічного розладу, чи за інвалідами І групи загального захворювання, або перестарілими, яким за 80 років, також право на субсидії мають непрацюючі, в яких на утриманні троє неповнолітніх дітей.

Для роз’яснення усіх питань із призначення субсидій діють «гарячі» телефонні лінії: 7-03-25 — в управлінні праці Коломийської РДА; 7-03-49 — в управлінні праці Коломийської міськради.

Автор: Віта БОЙЧУК