друкувати


Україна, яку вважають аграрною країною, не використовує свій потенціал навіть наполовину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-18 09:55:15

У день, коли в світі відзначають Всесвітній день продовольства, базована у Британії організація "Рух за світовий розвиток" (World Development Movement), яка виступає за боротьбу з бідністю, звинуватила спекулянтів на фінансових ринках у тому, що ціни на харчі у світі досягли найвищого рівня за останні два роки.

Організація твердить, що спекуляції на фінансових та ф’ючерсних ринках спричинили погіршення становища у деяких країнах, що розвиваються.

Попри те, що цьогорічна посуха вплинула на урожай в Росії та Україні, організація твердить, що лише зменшення пропозиції зерна не могло призвести до такого значного підвищення цін.

Харчі дорожчають, а населення зростає

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, число людей у світі, які потерпають від голоду, дещо зменшилося порівняно з минулим роком, але не набагато - до 925 мільйонів.

Серед тих, хто міг би допомогти подолати голод у світі, називають і Україну.

Цього року Всесвітній день продовольства відзначають під гаслом "Єдність у боротьбі із голодом".

Світова продовольча криза, що приходить на зміну фінансовій – тема, яку дедалі частіше обговорюють на шпальтах світових видань.

Втрати зерна через посуху у східній Європі, в тому числі в Україні та Росії, невтішні прогнози щодо втрати врожаю кукурудзи у США останнім часом спричинили стрибки цін на світових біржах.

Довгостроковий прогноз економістів - ціни на продовольство лише зростатимуть, каже генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Довгострокові тенденції, безумовно, говорять про те, що продовольство буде дорожчати. Тому що ресурсів для виробництва обмежена кількість, найперше йдеться про землі і про водні ресурси. А населення планети постійно зростає", - каже пан Лапа.

Окрім того, експерт наголосив на тому, що у світі постійно зростає так зване "нехарчове" споживання продовольства. Наприклад, для виготовлення біопалива.

Україна: потенціал є!

Україна, яку вважають аграрною країною, не використовує свій потенціал навіть наполовину, – кажуть представники аграрного бізнесу. Серед причин: низька врожайність та неефективне державне регулювання, - вважає заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.

"Якщо взяти місце України у світі, то це третє місце з експорту зерна, перше місце з експорту соняшникової олії. І, в принципі, Україна досить непогані позиції має на інших ринках. Однак свій потенціал аграрного сектору Україна, на жаль, використовує лише відсотків на 40", - сказав експерт.

Пан Ярославський припускає, що це можна пояснити низькою врожайністю сільськогосподарських культур в Україні, неефективною їх переробкою та неефективним державним регулюванням ринків. За словами експерта, саме від цього і страждають доходи українських виробників.

Квоти на зерно викликають запитання

Невдоволення експортерів викликало рішення уряду ввести квоти на вивіз зерна, щоб зупинити зростання цін на внутрішньому ринку. Питання до держави викликає не саме рішення про квотування, розповідає Олександр Одосій, експерт центру "Держзовнішінформ", а непослідовність уряду в цьому питанні, яка й погіршує імідж України.

"Представники державної влади офіційно заявляють, що немає обмежень, що у нас зерно вільно експортують. І це все пишуть у міжнародних виданнях. А насправді міжнародні компанії бачать, що їхні судна по 2-3 місяці стоять в портах. Відповідно, рейтинг і імідж нашої держави падає", - каже він.

Вивозити продукцію, а не сировину?

Обсяги експорту в Україні великі, але неефективні, кажуть економісти. Адже експортується переважно сировина, а не готова продукція, яка давала б більші прибутки та забезпечувала б більше українців роботою.

Як розповідає Олександр Ярославський, директор Української аграрної конфедерації, в Україні досі недостатньо розвинений експорт м’ясних продуктів, хоча, наприклад, експорт м’яса птиці демонструє хороші показники: "За молоком ми обмежуємося лише ринком СНД. Це проблема і якості, і політики держави. На мій погляд, Україну з її готовою продукцією ніхто не чекає. Європа від нас чекає сировини".

Про потенціал України у виробництві харчів говорив і президент Янукович, зокрема, у вересні, виступаючи на саміті ООН, присвяченому Цілям розвитку тисячоліття.

Однією з цілей, встановлених ООН, якраз і є подолання надзвичайної бідності та голоду.

Президент Янукович сказав, що Україна може зробити значний внесок у подолання голоду у світі завдяки "потужному потенціалу свого сільського господарства".

Президент України, окрім того, згадав, що торік Україна вперше "стала донором Всесвітньої продовольчої програми ООН".

Автор: Ганна КУНДІРЕНКО
Джерело: BBC Ukrainian