друкувати


Криза в Іспанії не вплинула на обсяги грошей, які заробітчани надсилають родичам в Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-16 01:00:58

Упродовж останніх 2 років у світі зменшилось число людей, які в пошуках роботи їдуть з бідних країн до багатих. Причина – світова економічна криза.

Згідно з дослідженнями, проведеними на замовлення Бі-Бі-Сі, трудові мігранти, які на момент кризи вже перебували на закордронних заробітках, виявилися найбільш незахищеним соціальним прошарком благополучних країн і сповна відчули на собі "принади" економічного спаду.

Однак більшість із них, залишившись безробітними, не квапляться додому. Одним просто соромно повертатися, а іншим соромно просити гроші собі на життя у стареньких батьків.

Іспанія - друга після Греції

Кореспондент Бі-Бі-Сі в Іспанії каже, що там нині надлишок робочої сили, оскільки ще донедавна лише через морський кордон туди щороку прибувало, ризикуючи життям, півмільйона мігрантів. Чимало з них працювали в теплицях, вирощуючи овочі та фрукти для більшості міст північної Європи.

Нині чимало з новоприбулих пошукачів роботи стоять у чергах біля центрів зайнятості. Однак не вважають Іспанію расистською країною, бо чимало іспанців також не можуть знайти роботу.

Найбільшу громаду іммігрантів в Іспанії становлять румуни. Попри безробіття, вони не поспішають полишати Іспанію. Як громадяни Європейського Союзу вони мають право, на відміну від африканців і латино-американців, приїздити і виїздити, коли заманеться, і сподіватися на покращення ситуації.

В Іспанії 400 тисяч українців

Потерпають зараз там від економічних проблем і українські заробітчани, каже голова Асоціації українців в Іспанії Михайло Петруняк, нагадуючи, що та країна – друга після Греції за загрозливістю проблеми. Оскільки там 23% фактично безробітні, то це означає, що зараз іспанці автоматично погоджуються на ту роботу, яку раніше вони не хотіли б робити нізащо. Відтак, чимало українців змушені поступитися своїми робочими місцями. Але поки що ситуація в українській заробітчанській громаді не настільки критична, аби люди масово поверталися додому.

"Українці – це остання категорія, яка буде їхати з будь-якої країни, тому що фактично вони за собою так "застовпили" роботу, що їх позбуватися практично не хочуть", - запевняє громадський активіст.

Серед інших причин Михайло Петруняк називає соціальний захист, який поширюється в Іспанії і на українців, але лише на тих, хто перебуває там легально.

"Навіть якщо закінчується виплата по безробіттю, є цілий ряд субсидій, якими користуються й українці в тому числі. А це небагато-немало, це майже 100 тисяч чоловік".

За даними Асоціації українців в Іспанії, на початок 2010 року в тій країні легально мешкало близько 80 тисяч українців.

"Поступово, у зв’язку з тим, що закон дає можливість проводити об’єднання сім’ї, кількість офіційних українців у Іспанії збільшується. Я думаю, що на сьогодні ми можемо говорити про 90 тисяч.

Якщо ж врахувати, що легальним є практично кожний п’ятий українець, то можна вважати, що загалом в Іспанії – 400 тисяч вихідців з України".

Нелегала швидше візьмуть на роботу

Нелегали не мають права ані на субсидії, ані на іншу державну допомогу. Однак, за словами Михайла Петруняка, нелегальний статус дає і певні (хоча й сумнівні) переваги.

"Зараз, як і 10 років тому, починає спрацьовувати фактор того, що беруть на роботу швидше людину без документів, тому що працедавці не хочуть платити податки на цю людину. Тому люди без документів зараз мають більше шансів на працевлаштування".

Криза в Іспанії, за спостереженнями лідера української громади, не вплинула на обсяги грошей, які тамтешні заробітчани надсилають родичам в Україну.

"Я би не сказав, що шлють менше грошей. Інше питання, що шлють рідше: щоб надсилати більші суми і водночас щоб платити менше комісійних".

Джерело: BBC Ukrainian