друкувати


ОПОРА оприлюднила проміжні результати моніторингу місцевих виборів на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-16 12:00:21

15 жовтня на прес-конференції у Івано-Франківському Регіональному туристично-інформаційному центрі Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила проміжні результати моніторингу місцевих виборів на Прикарпатті.

Як було наголошено на прес-конференції, процес висунення, подання документів та реєстрації кандидатів не обійшовся без проблем. Зокрема, через неналежне оформлення документів у реєстрації кандидата на посаду Косівського міського голови відмовлено представникові Єдиного Центру. Без конфлікту цей процес теж не обійшовся під час реєстрації виборчого списку «Свободи» до Коломийської районної ради, де виборча комісія відмовлялася приймати документи через, за словами представників ТВК, через проведення конференції по висуванню кандидатів з порушенням норм закону. Врешті конфлікт був вичерпаним, «Свободу зареєстрували. Першою у всі виборчі комісії області зареєструвала виборчі списки Партія регіонів, відтак у виборчих бюлетенях до всіх місцевих рад на Прикарпатті вона буде йти під першим номером.

Найбільша боротьба між партіями відбуватиметься за місця у міських радах Івано-Франківська та Коломиї. Так, у Івано-Франківську змагатимуться між собою представники 41 партії, а в Коломиї – 31.

У цих двох містах також найбільше кандидатів на посаду міського голови: 19 кандидатів у Івано-Франківську та 15 у Коломиї. Найменше кандидатів борються за крісло міського голови Калуша (2 кандидати) і Яремче (3 кандидати).

У одномандатних округах до міських і районних рад на одне місце найбільше претендентів у Івано-Франківську (міськрада) – 20 на 1 місце, Коломиї (міськрада) – 17 на одне місце, та Калуші (міськрада) – 11,2 на одне місце.

До Івано-Франківської обласної ради на одне місце по одномандатних виборчих округах претендує 9 кандидатів.

Що стосується ТВК, то за період спостереження у складі виборчих комісій відбулась одна заміна голови ТВК (Тисменицька районна ТВК), а двоє членів за особистою заявою достроково припинили свої повноваження (Тисменицька і Галицька районні ТВК). Це свідчить про те, політичні партії не підготували як слід своїх людей до роботи у складі комісій. Таким чином, членами ТВК, в тому числі і на керівних посадах, стали недостатньо компетентні працівники. Це впливає і на якість роботи відповідних комісій.

Що стосується використання адміністративного ресурсу, то спостерігачі ОПОРИ занепокоєні можливістю його застосування. На даний час він найбільше проявляється у використанні комунальних ЗМІ у виборчій агітації. Із початком виборчої кампанії кількість матеріалів, які висвітлюють діяльність окремих представників органів місцевої влади з позитивного боку, значно зросла. ОПОРУ насторожує ймовірність використання інших методів адміністративного впливу на виборчий процес від кандидатів, які водночас є чинними представниками влади.

За детальнішою інформацією звертайтеся до координатора кампанії громадського спостереження у Івано-Франківській області:

Іван Маруняк

Тел.: 097 729 07 09, 063 628 67 68

E-mail: i.marunyak@opora.org.ua