друкувати


Голів ДВК і виборців навчатимуть через буклети і плакати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-16 11:00:34

Активісти обласної організації «Молодої Просвіти» презентували нещодавно проект «Ознайомлення членів виборчих комісій з їх обов’язками та правами на виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Зі слів лідера обласної «Молодої Просвіти» Єгенії Бардяк, яка є координатором проекту, він передбачає виготовлення інформаційних буклетів і плакатів, які допоможуть членам комісій та виборцям дотриматись передбаченої законом процедури проведення виборів, не заплутатись в нюансах, а відтак не допустити спотворення результатів голосування. «За допомогою юристів, - розповідає пані Бардяк, - з Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» зроблено вибірку і в алгоритмічному варіанті запропоновано головам дільничних виборчих комісій на спеціальному буклеті». Крім того, учасниками проекту виготовлено брошуру «Виборцю на замітку», де прописані права виборців, перелік необхідних документів, а також поради щодо дій в разі виникнення нестандартних ситуацій. Доповнює брошуру плакат для виборців, які організатори планують розмістити на всіх виборчих дільницях.

Проект впроваджується за підтримки та на кошти Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

«Я цілком схвалюю цей проект - розповідає голова обласної виборчої комісії Олег Пилип’юк, - Підготувати людей до виборів сьогодні дуже важливо. З питань, які нам задають, стає зрозуміло, що люди, які не мають глибинної юридичної освіти, не завжди можуть зрозуміти всі тонкощі виборчого законодавства».

З метою оцінки дієвості проекту, після виборів волонтерами буде проведено телефонне опитування голів дільничних виборчих комісій.

Автор: Сергій БІЛИЙ