друкувати


Майже 3 млн грн ПДВ донараховано комунальному підприємству Івано-Франківщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-15 03:22:30

2,7 млн грн податку на додану вартість разом із фінансовими (штрафними) санкціями донараховано одному з комунальних підприємств Івано-Франківської області.

Так, в ході проведення документальної перевірки встановлено, що зазначене підприємство отримало дотації з державного бюджету в сумі 27,2 млн грн для покриття різниці в тарифах на теплову енергію, послуг з водопостачання та водовідведення, що постачалися населенню. Сума отриманої дотації не є об’єктом оподаткування ПДВ, однак в декларації з цього податку повинна відображатися.

Крім того, у відповідності до діючого законодавства, якщо платник придбаває товари (послуги), що будуть використовуватися в операціях, які не є об’єктом оподаткування, то суми податку з придбаних товарів до податкового кредиту не включаються.

Однак, всупереч цієї норми ЗУ «Про податок на додану вартість», суми вхідного ПДВ з придбаних товарів (послуг) були включені підприємством до податкового кредиту, в результаті чого зменшено ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету в сумі 1,8 млн грн.

На посадових осіб підприємства, відповідальних за порушення податкового законодавства, складено протоколи про адміністративне правопорушення та матеріали перевірки передані до підрозділу податкової міліції для  прийняття відповідного рішення.

За матеріалами управління податкового контролю юридичних осіб ДПА в Івано-Франківській області