друкувати


Міліція відкидає звинувачення у тому, що перешкоджала руху транспортних засобів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-15 04:00:15

Зранку 14 жовтня активісти однієї з політичних партій провели мітинг біля адміністративного приміщення УМВС України в Івано-Франківській області. За словами його організаторів, учасники акції таким чином висловлювали протест у зв’язку з затриманням двох мікроавтобусів, які напередодні увечері не змогли виїхати за межі області.

СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області офіційно повідомляє про те, що увечері 13 жовтня на дорозі в селі Клубівцях Тисменицького району дійсно перевірялися два пасажирські мікроавтобуси "Мерседес-Бенц" з пасажирами на предмет дотримання перевізниками вимог законодавства щодо здійснення нерегулярних пасажирських перевезень. На час перевірки у водіїв даних транспортних засобів були відсутні ліцензійні картки на автобуси, дорожні листи з проставленими відмітками проходження передрейсового медичного огляду водіїв, передрейсової перевірки технічного стану автобусів, не було копій договорів на здійснення нерегулярних пасажирських перевезень.

Враховуючи це, працівники ДАІ, на яких покладені завдання з забезпечення безпеки пасажирських перевезень, взяли пояснення у водіїв даних транспортних засобів.

Міліція відкидає звинувачення у тому, що перешкоджала руху транспортних засобів з інших, аніж цієї, причин. На місці події було з’ясовано, і це задокументовано у поясненнях водіїв мікроавтобусів, що перевізники надавали послуги з перевезення групі пасажирів, яка їхала в аеропорт Чернівців на авіарейс для перельоту на відпочинок за кордон. Після того, як водії усвідомили той факт, що вони порушили ліцензійні умови надання послуг з нерегулярних пасажирських перевезень, вони погодилися з позицією працівників ДАІ про неможливість подальшого руху.

Нагадаємо, що згідно з Законом України "Про автомобільний транспорт" та постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 року № 176 "Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту" для здійснення нерегулярних пасажирських перевезень автомобільний перевізник повинен мати ліцензію на здійснення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів:

- укласти з юридичною або фізичною особою – замовником транспортних послуг письмовий договір про такі перевезення;

- провести передрейсовий (післярейсовий) медичний огляд водія автобуса, яким виконуватимуться перевезення;

- провести передрейсовий контроль технічного та санітарного стану автобуса безпосередньо перед виїздом;

- провести інструктаж водія з безпеки дорожнього руху;

- забезпечити водія необхідними документами на перевезення пасажирів, у тому числі дорожнім листом з відміткою Державтоінспекції МВС.

Ці ж законодавчі акти чітко визначають зобов’язання водія, який здійснює перевезення пасажирів.

У міліції розуміють, що у період передвиборчої кампанії чимало питань і проблем у суспільному житті нерідко набувають політичного забарвлення. Однак в даному разі йдеться про просту і зрозумілу кожному річ: завдання з забезпечення безпеки руху громадян, попередження дорожньо-транспортних пригод працівники міліції виконували і виконують щодня, незалежно від будь-яких суспільно-політичних подій.

Заходи міліції в цьому напрямку будуть дедалі ширшими з огляду на жахливі наслідки дорожньо-транспортних пригод, що сталися за останні дні у Дніпропетровській, Житомирській та Київській областях. Людських трагедій можна було б уникнути, якби громадяни, котрі сідають за кермо транспортних засобів, неухильно дотримувалися правил дорожнього руху.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області