друкувати


Як учитися без підручників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-14 06:30:00

Конспектувати на уроці

— Коли я вчилася у школі, проблем із підручниками не було. Але я їх майже не використовувала. Хіба фізику, хімію, математику. А з гуманітарних предметів навіщо підручники? — каже тернопілька Олена Панчій, 29 років. — По-перше, їх важко носити, по-друге, — попробуй це все перечитати. Ліпше законспектувати те, що вчитель на уроці розкаже. Він же вибирає найважливіше. Потім кілька хвилин посидіти, почитати — і готово. Усім раджу так робити. Це навіть дешевше. Купиш кілька товстих зошитів у клітинку по 3 гривні, пару ручок — і все.

Записувати на диктофон

— Тим, у кого добра слухова пам'ять, раджу записувати на диктофон усе, що каже вчителька. Потім удома включаєш і переслуховуєш ще раз. Якщо щось не зрозумів, можеш кілька разів прокрутити. Диктофони зараз можна за 300–500 гривень купити. А можна і на мобільний записувати. У деяких телефонах пам'яті на п'ять-шість уроків вистачає. Зараз школярі всі з мобільними ходять, то чому б їх не використати для корисних цілей, — говорить Юлія Третяк, 16 років, із Рогатинської школи №2 на Івано-Франківщині.

Роздруковувати матеріали з інтернету

— Із сайта міністерства, із ґуґлу цілі теми стягую, роздруковую, підкреслюю найголовніше. Потім у папки все формую і наче власний підручник виходить. Картридж купив за 90 гривень, його більш як на рік вистачає. 30 гривень на місяць треба на заправку для принтера, 35 — на пачку паперу. На інтернет — 100 гривень. Може, і не дуже дешево, зате ефективно і корисно. Бо і комп'ютерної грамоти вчишся, і уроки робиш, — радить 16-річний Олексій Яремчук, з Івано-Франківської школи №3.

Учитися в бібліотеці

— Підручників у бібліотеці нема. Але матеріал по темі уроків, інформація для рефератів, художня література, яку ми вивчаємо у школі, — усе це є, — каже Олена Куч, 16 років, з восьмої львівської школи. — Після уроків іду додому, перекушу, і зразу біжу в обласну дитячу бібліотеку. Кажу працівникам тему, яку маю підготувати, і вони видають мені літературу. Дещо там почитаю, законспектую, деякі книги додому беру.

Автор: Іван ПИКУС
Джерело: Gazeta.ua