друкувати


В Івано-Франківську пройшов тренінг для неповнолітніх з питань подолання насильства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-13 09:30:18

Що таке насильство? Чи можна його уникнути і як йому протидіяти? Цим та багатьом іншим питанням навчали дітей і підлітків під час тематичного тренінгу для неповнолітніх, який відбувся цими вихідними в Івано-Франківську.

Власне, сам по собі тренінг – це був лише презентаційний захід в рамках «Школи рівних можливостей», організованої Дитячо-юнацькою студією енергетиків, яка вже третій рік щонеділі безкоштовно відчиняє свої двері для усіх бажаючих маленьких громадян.

Зі слів організатора школи, психолога Наталії Чаплінської, за статистикою, сьогодні в близько 45 відсотках українських сімей чиниться насильство: фізичне, психологічне, економічне і навіть сексуальне. Зрештою, проблему психологічного насильства в Україні взагалі ніхто не досліджував. Для того, щоб діти були поінформовані, що в суспільстві існують і інші шляхи спілкування, власне діє ця студія.

Заняття в студії відбуваються в доступній ігровий формі. «У нас бувають різні тренінги, інтерактивне спілкування, екскурсії, інтерв’ю зустрічі, – розповідає пані Чаплінська, – діти охоче відвідують студію. Один хлопчик навіть якось заявив своїй мамі: як погано, що до школи треба ходити кожен день, а студія буває лише в неділю».

Тематикою тренінгів є актуальні для нашого суспільства питання, такі, як: протидія торгівлі людьми, гендерна рівність і звісно ж протидія насильству в сім’ї та в дитячих колективах, зокрема в школі. Діти запекло обговорюють ці, здавалось би дорослі проблеми в групах, пропонують свої шляхи їх вирішення. «Вони вже пишуть «Насильству-Стоп!», – говорить психолог, – і це вже важливий результат. Якщо загалом діти, які приходять до нас, не терплять фізичного насильства, то, скажімо, поняття психологічного насильства, з яким вони постійно стикаються в сім’ї, школі. Дехто з дітей був здивований, що приниження та образа – це теж насильство».

Для маленької Ніни, яка вже другий рік постійно відвідує студію, подібні тренінги – можливість поглянути не тільки на світ під іншим ракурсом, а й поживитись на себе, так би мовити, зі сторони. «Насильство, -- розповідає вона виходить через злість, ненависть, заздрість. В мене у школі були такі випадки. Тренінги дійсно дуже багато в чому допомагають. Раніше я і сама іноді вдавалась д насильства, але відколи почала відвідувати тренінги, стискаю руки в кулаки і намагаюсь цього не робити».

Автор: Сергій БІЛИЙ