друкувати


«За Україну!» на Прикарпатті через владний адмінтиск корегує тактику виборів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-12 01:43:45

Минулого понеділка керівник Івано-Франківської обласної організації і перший заступникї партії «За Україну!» народний депутат Володимир Мойсик зібрав у столиці Прикарпаття крайове правління, голів районних та міських партструктур і першу п’ятірку кандидатів у депутати до обласної ради. Питання на часі одне – проведення місцевих виборів, вироблення тактики протидії політичним силам, що входять до правлячої коаліції.

Виступаючи на зібранні, В.Мойсик укотре зазначив, що ефективна протидія провладним силам, у тому числі використанню ними адмінресурсу, можлива тільки за умови скоординованих дій «з усіма справді опозиційними силами».

– Наша партія успішно стартувала на місцевих перегонах, які будуть першими для нової, але вже доволі популярної сили, – сказав лідер прикарпатських «заукраїнців». – Наразі здобули повагу на наших теренах завдяки принципово державницькій позиції парламентської депутатської групи «За Україну!», виборцям симпатичні її представники на чолі з В. Кириленком. Тепер маємо показати свою здатність у «низах». Так і підбирали кандидатів у місцеві ради, що зробити було доволі складно, бо запізно стали суб’єктом виборів і деякі авторитетні прихильники, з якими вели перемовини, дали згоду іншим. Акцент зробили на молодь, якій будувати майбутнє. Хто вже ознайомився з оприлюдненими списками кандидатів, той побачив, що партія влади розпор голова ІФОО «За Україну!» ошилася по інших структурах, найбільше по мажоритарних округах. Ховаються вміло, але люди все бачать і розпізнають.

Голова ІФОО «За Україну!» визнав, коли передивився всі списки претендентів до обласної ради, що їхній – один з найкращих. Усі, за винятком першого номера, змагатимуться у перегонах в одномандатних виборчих округах. Чільна п’ятірка до обласної ради від партії «За Україну!» виглядає так: В.Мойсик, Т.Яворський, Н.Чаграк, А.Далибожик, В.Дем’янів. Другий номер — магістр держуправління, чинний депутат облради та підприємець, третій — науковець-педагог Прикарпатського університету ім. Стефаника, четвертий — директор переробного підприємства. Під № 5 кандидує відомий у Прикарпатті журналіст, головний редактор газети «Коломийський вісник», на життя якого навесні цього року було здійснено замах у зв’язку із його професійною діяльністю. Пройшовши через реанімаційне відділення обласної лікарні, перенісши операцію в нейрохірургії, пан Дем’янів не зламався, навпаки, нині він став ще й активним партійцем у лавах «За Україну!», бо вірить в українську національну ідею і переконаний, що майбутнє нашої країни саме за національною демократією. До речі, торік він закінчив заочний факультет Національної академії державного управління при Президентові України в м. Києві.

Найтяжче буде у Коломиї. Справді тестове місто, адже тут провладна команда готує справді «важку артилерію»: балотуються голова ОДА М.Вишиванюк, міністр охорони здоров’я З.Митник, заступник міністра юстиції Б.Гдичинський. Тут украй важливо адмінресуру режиму «януковичів» протиставити погоджений список мажоритарних кандидатів і правильно зорієнтувати людей, яким жуже набридло взаємне поборення патріотів. З ініціативи В.Мойсика відбулась зустріч лідерів обласних організацій політичних сил національно-демократичного спрямування Івано-Франківської області – ВО «Батьківщина», Народної самооборони, УНП, ВО «Свобода», «Нашої України», де було обговорено координування спільних дій партійних організацій на виборах, аби унеможливити самопоборювання на мажоритарних округах, та недопущення фальсифікацій підрахунку голосів.

Поки зібрання загострювало увагу на агітаційній діяльності та погоджувало графік зустрічей виборців з лідером партії «З а Україну!» В’ячеславом Кириленком та іншими народними депутатами, стало відомо, що тиск регіонального «бульдозера» зірвав дві зустрічі В.Мойсика: в Івано-Франківську та селищі Гвіздець Коломийського району. У Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника відомому у країні правнику «гречно» відмовили у зустрічі зі студентами юридичного факультету, а на рідному окрузі директорка школи, яку неодноразово з подарунками для дідей відвідував парламентар, зіслалася на страх утратити посаду через зустріч з партійцями «За Україну!».

Зважючи, що такі факти непоодинокі у Прикарпатському краї, обласна організація корегує свою тактику. Вона застерігає порушників виборчого законодавств, звертаючи увагу на те, що, як водиться, за злочинні дії несуть відповідальність не їхні організатори, а рядові особи, які просто виконують ці ганебні дії. «Ми повернемо в зали рад патріотизм і депутатську порядність», – ще раз запевнив людей В.Мойсик.

На світлинах: представники чільної прикарпатської п’ятірки до облради з В. Кириленком – (зліва праворуч) А.Далибожик, Т.Яворський, В.Мойсик та В.Дем’янів; нарада активу ІФОО «За Україну!».