друкувати


Понад мільярд людей у світі живуть упроголодь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-12 12:20:41

Понад мільярд людей у світі живуть упроголодь, як засвідчують останні дослідження. Більше половини з тих, хто голодує, – діти.

Найбільше вражене голодом сучасне населення Африки та Південної Азії, і вчені вважають, що саме боротьба з голодом серед дітей може принести найкращі результати.

Глобальний індекс голоду визначається Дослідницьким іститутом продуктової політики, фундаціями Welthungerhilfe тa Concern Worldwide.

ООН визначає голодом стан, коли людина споживає менше 1800 калорій щодня. Це той мінімум, який дозволяє жити здоровим і продуктивним чином.

Хоча кількість голодуючих у світі зменшувалася послідовно з 1990 по 2006 рік, останнім часом загальна кількість голодуючих знову зросла. Від 2009 року ця кількість перевищила мільярд.

Глобальний індекс голоду підраховується для 122 країн, які розвиваються, або переживають суспільні трансформації. 29 країн у напівпустельній Африці та у регіонах Південної Азії страждають на голод, інтенсивність якого викликає надзвичайне занепокоєння.

Індекс засвідчує зростання голоду у 9-ти африканських країнах та у Північній Кореї. У Демократичній республіці Конго індекс зріс на 65%.

До індексу долучають дані про нестачу калорій у дієті, кількість голодуючих дітей віком до 5-ти років із заниженою вагою, а також дитячу смертність.

Найбільшого ризику зазнають діти віком до двох років, коли голодування завдає незворотної шкоди для фізичного і розумового розвитку на решту життя.

У таких країнах як Бурунді та Мадагаскар половина дітей має загальмований розвиток через недоїдання. Вчені вважають, що проблему з голодуванням можна вирішити на третину, якщо покращити медичні послуги і харчування для вагітних жінок та новонароджених.

Одна з авторів доповіді Інституут продуктової політики Мері Рюель заявила, що багато країн повинні посилити свої програми допомоги населенню:

"Вагомі дослідження засвідчують, що шанси покращити здоров'я дітей різко падають після досягнення дворічного віку. Після перших двох років життя в умовах голоду негативний ефект голодування неможливо компенсувати".

Джерело: BBC Ukrainian