друкувати


Коломийські газодимозахисники посіли І місце на обласних змаганнях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 04:00:00

Щорічно з настанням холодів зростає ймовірність виникнення пожеж. В осінньо-зимовий період рятувальникам найчастіше доводиться гасити пожежі в сильно задимленому середовищі, непридатному для перебування людей. Саме в таких умовах роботи працюють ланки газодимозахисної служби.

Сьогодні газодимозахисна служба створена в більш як двадцяти пожежно-рятувальних підрозділах області. Для особового складу бійців МНС тут потрібна спеціальна підготовки. Саме з метою підвищення професійної майстерності спеціалістів газодимозахисної служби в Івано-Франківську днями відбулися щорічні обласні змагання ланок ГДЗС серед територіальних підрозділів Головного управління МНС. В них взяли участь найкращі пожежники-газодимозахисники. Завдання на обласних змаганнях для рятувальників є не з легких, адже вправи розроблені з урахуванням максимального наближення до бойових умов роботи.

…Пролунала команда «на старт» - змагання розпочалися. Спочатку ланки у складі чотирьох чоловік змагалися у швидкості та правильності  закріплення рятувальної мотузки на елемент конструкції. У екстремальній ситуації швидко та правильно закріпити мотузку, щоб та витримала вагу людини – питання життя чи смерті. Найкращими на цьому етапі змагань виявилися працівники частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону Головного управління МНС в області. Другий етап змагань ще відповідальніший. Ланка газодимозахисників в повному бойовому спорядженні пiднiмається на третій поверх учбової вежі, в'яже  з мотузки подвiйну петлю, одягає її на умовного "потерпiлого" та «евакуює» його через вікно. Одним із найважчих етапів змагань, як зізнаються самі газодимозахисники, є виконання вправ в теплодимокамері. Завдання полягає в тому, що потрібно оперативно провести розвідку  місця пожежі та пошук потерпілого в задимленій зоні.  Цей етап проходив на базі газодимозахисної служби Головного управління, де  відповідно обладнане підвальне приміщення під теплодимокамеру, яка оснащена датчиками руху, звуковими та світловими ефектами, установкою для нагнітання диму. Виконання поставлених завдань вимагало злагодженості в діях пожежників, адже оцінювалася робота всієї команди.

 За підсумками змагань перше загальнокомандне місце посіли коломийські газодимозахисники. Другими були рятувальники частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління МНС в області, а третє призове місце вибороли верховинські рятувальники.  

Учасників команд–переможниць урочисто привітав начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький. Очільник обласного рятувального відомства підкреслив, що ці змагання були проведені на високому рівні, а перемогу, звичайно, ж, здобули найкращі. Коломийським рятувальникам вручили перехідний кубок, а усім переможцям – грамоти та цінні подарунки.

І організатори і учасники змагань були  задоволені. Адже  хороші результати та майстерність виконання поставлених перед рятувальниками завдань – все свідчило про професіоналізм та високий рівень підготовки бійців МНС , які є результатом багаторічної праці.

Автор: Юлія ГРИНЯК, Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області