друкувати


В.Янукович: Депутати відірвані в багатьох випадках від територій, а це означає - від життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 02:00:41

Президент України Віктор Янукович виступає за повернення мажоритарної системи виборів депутатів Верховної Ради, коли виборці голосують не за списки від політичних партій, а за конкретних політиків.

Під час виступу у Французькому інституті міжнародних відносин пан Янукович зазначив, що існуюча пропорційна система, коли у виборах беруть участь лише партії, а списки кандидатів у депутати формуються центральним партійним керівництвом, "віддалила депутатів від суспільства".

"Ми відчуваємо шкідливість цієї системи, вона не відповідає вимогам виборців, бо депутати відірвані в багатьох випадках від територій, а це означає - від життя", - передає слова Януковича "Українська правда".

Президент уточнив, що на його думку, треба обирати між чистою мажоритарною моделлю та змішаною – коли половина парламенту призначається від одномандатних округів, а половина – від партій.

"Як мінімум, треба повернутися до змішаної системи - 50% мажоритарна, 50% - пропорційна, - відзначив Янукович. - Чи, можливо, повністю мажоритарна, щоб депутати були закріплені за округами, виборці їх відчували, а вони відчували людей".

За і проти

З 1989 до 1998 року Верховну Раду обирали лише в мажоритарних округах.

Критики цієї системи зазначали, що коли депутати не мають формального зв’язку з політичними партіями, дуже складною стає політична конфігурація парламенту і будь-яке рішення залежить від ситуативної більшості.

Крім того, висування депутатів від округів часто дозволяло балотуватися не публічним політикам, а бізнесменам, що можуть профінансувати свою перемогу на окремій території.

Прихильники мажоритарної системи вважають, що завдяки цій моделі парламентарі завжди зберігають зв'язок зі своїми виборцями, можуть захищати їх та допомагати у вирішенні місцевих проблем.

У 1998 та 2002 роках 225 депутатів Верховної Ради обиралося від мажоритарних округів, а ще 225 – від політичних партій. З 2006 року, відповідно до змін у Конституції, парламентські вибори проводилися виключно за партійними списками – при цьому для формування власної фракції та чи інша партія мала набрати щонайменше 3% голосів.

Проте після нещодавнього рішення Конституційного суду про скасування політичної реформи 2004 року Україна відійшла від парламентсько-президентської форми правління та повернулася до президентської моделі.

Тому теперішня влада, попри протести опозиції, має намір внести зміни до основних політичних законів, що регулюють процес виборів та діяльність Ради.

Коли наступні вибори?

Верховна Рада України сьогодні передала до Конституційного Суду зміни до Основного закону, що стосуються терміну повноважень президента, парламенту та місцевих органів влади.

Раніше Рада ухвалила проект змін до Конституції, згідно з якими термін повноважень парламенту має подовжитися з теперішніх чотирьох до п’яти років.

Тим часом президент Янукович заявив у Франції, що вибори президента та парламенту мають проводитися в один рік – лише в різні його місяці.

Після скасування політичної реформи в Україні також почалася дискусія щодо дати наступних президентських виборів. За Конституцією 1996 року, дію якої було поновлено, голова держави має обиратися у жовтні останнього року повноважень.

Але п’ять років повноважень президента Януковича завершуються в лютому 2015 року.

Останні парламентські вибори було проведено 30 вересня 2007 року.

Джерело: BBC Ukrainian