друкувати


10 жовтня 2010 для Інтернету настане "чорний день"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-09 10:00:07

Користувачі Інтернету стурбовані наближенням чергової круглої дати - 10 жовтня 2010 року (10/10/10), коли може настати "апокаліпсис Інтернету".

Ймовірно, хвилю чуток, що прокотилася Інтернетом, спровокували користувачі популярної соціальної мережі Facebook.

"Мені цікаво, чи виникне збій у всіх комп'ютерних системах о 10:10 ранку 10/10/10? Я не знаю відповіді, а ви?", - Написав творець групи "Will my computer still work on 10/10/10 at 10.10am?" ("Чи продовжить мій комп'ютер працювати після 10:10 ранку 10/10/10?").

Ажіотаж навколо "чорної неділі" (а 10 жовтня випадає саме на неділю), не такий сильний, як, наприклад, близько 10 років тому напередодні міленіуму. Тоді безліч експертів пророкували повний крах усіх комп'ютерних систем у світі, жахливі техногенні катастрофи і, як наслідок, кінець світу.

"Проблема 2000" отримала такий широкий суспільний резонанс, що з нею боролися на рівні урядів у багатьох країнах.

"Для того, щоб мало не всі комп'ютери світу не зійшли з розуму, і не викликали збій всіх електронних систем, які ними обслуговуються, створювалися численні комісії, виділялися величезні бюджети, а розробники створювали величезну кількість патчів", - повідомили в компанії Eset.

Проте, чим закінчиться 10 жовтня цього року - скоро стане ясно. До речі, основний удар, за деякими даними, буде завдано рівно о 10 годині 10 хвилин ранку. Щоправда, поки ніхто не впевнений, на який часовий пояс потрібно орієнтуватися.

"Число "10.10.2010" має якийсь "магічний" відтінок тільки з точки зору людини, але не машини. Комп'ютеру, строго кажучи, все одно, 10 сьогодні жовтня або 15 лютого. Знову ж таки, з позиції комп'ютера вірніше буде говорити навіть не про дату, а про час, який змінюється набагато швидше, ніж дата, і зберігається в іншому форматі, а не у вигляді рядка "10.10.10, - вважають в Eset.

Якщо повернутися до питання очікуваного сюрпризу від хакерів, то він, все-таки, буде. У блозі на ресурсі RedmondPie.com члени хакерської групи Chronic Dev Team анонсували вихід інструменту ("джейлбрейка") для злому смартфонів iPhone 4 та інших пристроїв на платформі iOS 4.1. Даний інструмент дозволяє встановлювати на "яблучні" пристрої останньої серії сторонній контент - не з офіційного магазину додатків Apple App Store. Джейлбрейк, за обіцянкою хакерів, вийде 10 жовтня о 10 годині 10 хвилин і 10 секунд за британським часом.

З приводу особливо страшного вірусу, який хакери можуть спеціально випустити 10 жовтня, фахівці радять хвилюватися не сильніше, ніж у будь-який інший день.

"Взагалі якийсь вірус, і навіть не один, 10 жовтня обов'язково з'явиться. Але дивуватися цьому не варто. Нові шкідливі програми створюються щодня у величезних кількостях. І навряд чи в найближчу неділю вірусостворювачі оголосять вихідний. Можна навіть припустити, що з'явиться і "спеціалізований", "пам'ятний" вірус, зроблений не зовсім здоровим хакером, який вірить у магію цифр, або просто жартівником. Тільки сумнівно, що це буде загроза принципово нового типу, яка "поставить на коліна" весь Інтернет", - вважають в компанії Eset.

У "Лабораторії Касперського" солідарні з колегами з Eset. "Те, що зараз відбувається на Заході навколо дати 10.10.10 інакше як істерією не назвеш. Для неї немає причини. Наразі немає ніяких даних про те, що в неділю почне діяти певний епідеміологічний вірус, що вражає всіх і вся і веде до катастрофи"- розповів вірусний аналітик "Лабораторії Касперського" Сергій Голованов.

Як відомо, "магія чисел" дуже популярна серед інтернет-користувачів, та й просто у людей в усьому світі. Наприклад, в день "трьох сімок" 7 липня 2007 ЗАГСи були переповнені.

Також існує так звана фобія п'ятниці, яка випадає на 13 число. Ця дата досі змушує розсудливих, здавалося б, людей здійснювати екстравагантні вчинки.

Джерело: ТСН.ua