друкувати


На Івано-Франківщині вже 5 років функціонує обласний Центр соціально-психологічної допомоги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 06:00:05

В селищі Верховина Івано-Франківської області вже 5 років функціонує обласний Центр соціально-психологічної допомоги, у якому проживають люди, що опинилися в складних життєвих обставинах (зокрема сім'ї з дітьми, молоді люди).

Це єдиний подібний заклад в Івано-Франківській області. Тому перебувати в Центрі можуть люди із усіх районів та міст Івано-Франківської області. Заклад знаходиться в досить великому і досконало обладнаному приміщенні: 10 житлових кімнат, декілька санвузлів (з душовими кабінами), дитяча кімната, творча майстерня, кухня, столова, пральня, медкабінет та ізолятор, кімната релаксації, конференцзал і ряд адміністративних кабінетів. Центр обладнаний сучасною побутовою технікою.

Обласний Центр надає допомогу (тимчасовий притулок, харчування, соціальні, психологічні та юридичні послуги) особам (у тому числі з дітьми), які внаслідок стихійного лиха, учинення стосовно них злочину, насильства (у тому числі в сім'ї) або реальної загрози його вчинення та за інших обставин (далі - особи, які опинилися у складних життєвих обставинах), наслідки яких вони не можуть подолати самостійно.

Центр відповідно до покладених на нього завдань: надає методичні поради;

проводить психодіагностику з метою психологічної реабілітації та адаптації;

  • забезпечує реалізацію прав дітей, молоді, сім'ї у суспільстві, надає консультації з питань виховання дітей;

  • надає першу невідкладну допомогу в разі нещасного випадку;

  • здійснює захист прав та інтересів осіб, надає допомогу в оформленні документів;

  • надає інформацію про режим роботи закладів соціального спрямування, охорони здоров'я, освіти, центру зайнятості, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

  • направляє у разі потреби осіб, які звернулися до Центру, до інших закладів та установ, що можуть повніше забезпечити задоволення їх запитів;

  • сприяє разом з іншими установами та організаціями виведенню з кризового стану осіб, які звернулися до Центру.

Центр розрахований на одночасне перебування в ньому не більше 30 осіб, максимальний строк перебування в Центрі становить 90 діб. До Центру не приймаються особи, які перебувають в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, із симптомами хвороби в гострому періоді або в періоді загострення хронічних захворювань, психічно хворі. Також в Центрі не можуть перебувати неповнолітні діти без батьків.

Щоб потрапити до Центру соціально-психологічної допомоги потрібне письмове направлення , медична довідка та заява на ім'я директора. Направляти осіб до Центру можуть Коломийський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді, органи державного управління та місцевого самоврядування, медичні і освітні установи, правоохоронні органи, управління праці і соціального захисту населення та ін.

Центр не просто надає тимчасовий притулок та безплатне харчування людям, що потрапляють до нього, але і разом із РЦСССДМ, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за місцем проживання особи чи сім'ї, повинен вирішувати проблеми через які людина опинилася в складних життєвих обставинах (а саме: допомога у пошуку житла, працевлаштування, навчання, виготовлення втрачених документів, збір документів на отримання соціальних виплат та допомог, психологічна та медична допомога). Для цього в Центрі працюють спеціалісти: соціальний педагог, психолог, юрист, медпрацівник.

Найбільш типовими проблемами, з якими зазвичай звертаються люди є: втрата житла, відсутність житла, бродяжництво, складні життєві обставини, гостра соціальна дезадаптація, матеріальні проблеми, проблеми здоров'я, сирітство, конфліктні ситуації з батьками,

насилля в сім'ї та побиття зі сторони чоловіка, психологічна криза, небажана вагітність, дисгармонія сімейних стосунків, проблеми спілкування. Допомога, яка надається Центром:

- вирішення юридичних аспектів проблеми: допомога у отриманні консультацій в правоохоронних та судових органах щодо врегулювання сімейних відносин та розірвання шлюбу, відновлення документів, що стосуються статусу сироти, збір інформації про родинні зв'язки та наявність власності (житло, земельна ділянка тощо) у мешканців.

- психологічна допомога: надання індивідуальних консультацій, проведення групових та інтерактивних бесід, психодіагностика, корекційно-розвивальна та корекційно-відновлювальна робота, проведення соціально-психологічних тренінгів.

За час функціонування закладу:

  • створено творчу майстерню, для організації роботи якої залучаються фахівці з прикладного мистецтва;

  • облаштовано літню зону відпочинку для мешканців Центру;

  • створено бібліотеку;

  • споруджено внутрішню каплицю.

За додатковою інформацією просимо звертатися в Коломийський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою м.Коломия вул.. І.Франка,40 тел. 2-64-34

Автор: Роман ПОПЕЛЮК, заступник директора