друкувати


Р.Іваницький: Потреба створення на Івано-Франківщині мережі хоспісів є очевидною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 05:05:43

8 жовтня, до Всесвітнього дня паліативної і хоспісної допомоги, в обласній державній адміністрації провели круглий стіл на тему: «Потреби, проблеми і перспективи розвитку хоспісної допомоги в Івано-Франківській області».

Його учасниками стали представники місцевої влади, головні лікарі медичних закладів краю, меценати, журналісти.

Головний лікар Івано-Франківського хоспісу Людмила Андріїшин наголосила на тому, що «хоспіс – це медико-соціальна структура нового типу , у якій пацієнтам надається не лише лікування, а й фізична, психологічна, моральна, соціальна підтримка для якісного життя до останньої хвилини». У цей заклад, за її словами, приймають всіх хворих з часу встановлення невиліковного діагнозу. Існування хоспісів, на переконання лікаря, – «показник гуманності суспільства».

В Івано-Франківську створено найбільш розвинену хоспісну систему - на цьому акцентувала увагу учасників круглого столу представник міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Томашевська. Означений фонд, враховуючи фахову працю Людмили Андріїшин, рекомендував Міністерству охорони здоров'я України призначити її позаштатним фахівцем з надання паліативної допомоги.

Водночас зазначалося, що на рівні Івано-Франківської області можуть бути розроблені організаційні та методичні заходи для удосконалення хоспісної системи. Зокрема, «є нагальна необхідність» створити в обласному центрі відділ сестринської допомоги для паліативних хворих, оптимізувати місця у хоспісі, відкрити хоспісні відділення у Городенківському та Долинському районах. Заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький запевнив учасників круглого столу, що після відвідин згаданих районів разом з начальником головного управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Любомиром Малофієм «стала очевидною» потреба у створенні мережі хоспісів в інших райцентрах.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА