друкувати


Яке міське життя без курйозних випадків?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-08 05:45:07

Яке міське життя без курйозних випадків? Як свідчать матеріали галицької преси першої третини ХХ століття, у старосвітському Станиславові (тепер - Івано-Франківськ) траплялися різні пригоди - бували просто кумедні, а часом ставалися трагікомічні.

За кота - до криміналу

Ось про що писала місцева судова хроніка 6 червня 1937 року. За крадіжку кота пан Івасишин загримів у в'язницю на 6 місяців. Як виявилося, крав він навіть не для себе, а для сусіда, якому надокучали миші. По суті, він і не крав зовсім, а тільки приманив кота з вулиці. Проте, як з'ясувалося, кіт мав господиню, а право власності серйозно охоронялося. Ось так занадто ініціативний пан і потрапив до криміналу.

Патріотичний шантаж

Газета «Станиславівські вісті» сповістила, що якийсь народний учитель з Княгинина-Колонії в неділю, 4 жовтня 1912 року, пожертвував кілька сотиків на польське Товариство народних шкіл (Towarystwo szkoly ludowej). І тепер за кару має стільки ж пожертвувати на «Рідну школу». В іншому разі він через газету буде названий публічно. І бідолашний вчитель нарозумився! Вже в наступному номері газети було оголошено, що він переказав для «Рідної школи» одну корону. Молодий учитель виправдовувався тим, що пожертви для польського шкільного товариства збирала знайома йому і, мабуть, небайдужа, пані. Але і це не допомогло бідоласі, отримав нотацію від газети!

Аморальні жовніри

Оборонцями суспільної моралі в місті Станиславові на початку ХХ століття були члени спеціально створеного Товариства морального виховання. Про порушників норм загальноприйнятої поведінки повідомляли у пресі. Зокрема, польська крайова газета "Kurjer Stanislawоwski" від 21 березня 1926 року повідомила, що у театрі жовнірському при 48 полку піхотинському виконувалися куплети порнографічного характеру. Автор публікації закликав у майбутньому проводити цензуру виступів, адже театр могли відвідувати діти!

Докурився...

Для мешканців Станиславова тоді ще дивиною були наркотичні речовини, але у злочинній практиці їх уже застосовували. Про це свідчить випадок, який стався із залізничним охоронцем Юзефом Гардинським у березні 1926 року. Їдучи у потязі Ходорів-Станиславів, Юзеф познайомився з доброзичливим на вигляд паном і навіть пригостився від нього цигаркою, після чого втратив свідомість. Опам'ятався пан Юзеф на колії десь поблизу селища Більшівці. Так як у потерпілого грошей не було, то незнайомець викрав тільки свідоцтво про шлюб. Поліція вважала, що у цигарку були підмішані наркотичні речовини. Станиславівська громадськість була схвильована таким зухвалим злочином.

Оце повезло!

Знав Станиславів і випадки надзвичайної фортуни. В газеті «Нова Зоря» від 18 листопада 1937 року розповідається про випадок з чоловіком, прізвище якого не згадується. Бідний мешканець Станиславова купив старий плащ за 5 злотих. У кишені плаща бідака знайшов доларову лотерею, на яку виграв 5000 доларів. Може, то була просто прихована реклама?

Джерело: Галицький Кореспондент