друкувати


Кампанія з виборів до місцевих рад у Івано-Франківській області цього разу не дуже активна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-07 04:15:17

Кампанія з виборів до місцевих рад у Івано-Франківській області цього разу не дуже активна. Складається враження, що прикарпатські виборці вже стомилися від політики. І це, напевно, відчувають і самі політики.

Кампанія без ексцесів

Людей більше цікавлять економічні та соціальні питання. А представники партій-кандидати в депутати та мери намагаються абстрагуватися і відійти від своїх же політичних партій, аби не асоціюватися з ними.

З точки зору організації виборів, то кампанія відбувається спокійно, практично без ексцесів. Всі комісії розпочали працювати вчасно.

Трапляються випадки, коли повертають документи деяким кандидатам в депутати для доопрацювання, бо там допущені якісь помилки, але ті все виправляють і повертають до комісії знову. Ніхто на сьогодні не знятий з реєстрації, і ніхто з політиків не робив гучних заяв про якісь неправомірні дії з боку територіальних виборчих комісій.

Симпатії виборців змінюються

Що стосується симпатій до тих чи інших політичних сил, то оглядачі називають Івано-Франківську область серед трьох, де перспективи має права радикальна "Свобода" Олега Тягнибока.

Справді, якщо говорити про розкладку політичних сил у регіоні, то важко не помітити, що вона суттєво змінилася, якщо порівнювати з минулими місцевими виборами. Експерти небезпідставно заявляють про те, що це будуть найуспішніші вибори для ВО "Свобода", і це помітно по рекламній кампанії "Свободи". На Західній Україні загалом і в Івано-Франківську зокрема, вони дуже багато ресурсу застосовують і працюють над тим, аби, якщо й не здобути нового виборця, то принаймні не втратити свого. Інакшими можуть виявитися результати і для інших партій.

В обласній раді попереднього скликання була найбільша фракція у політичної сили "Наша Україна", яка була представлена і у Верховній Раді, і мала чимало прихильників на Івано-Франкцівщині. Однак всі, хто аналізує вибори зараз, сходяться на тому, що "Наша Україна" матиме в кілька разів менше депутатів в обласній раді. Якщо ж говорити Івано-Франківську міську раду, то і взагалі "Нашій Україні", швидше за все, буде важко туди потрапити.

Активність партій

Без особливого ентузіазму проводить свою кампанію партія Тимошенко "Батьківщина". Але доволі активною є Партія регіонів. Список Партії регіонів до обласної ради очолив губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк.

У більшості районів списки Партії регіонів до районних рад очолюють керівники районних адміністрацій.

З ними намагаються конкурувати сили, які зараховують до молодих партій.

За моїми спостереженнями, вже можна говорити, що чималу підтримку буде мати, порівняно з партіями Сергія Тігіпка і Антолія Гриценка, "Фронт змін" Арсенія Яценюка. Тут, на Івано-Франкцівщині, яка межує з Чернівецькою областю, звідки Яценюк родом, його ідеологія, його політична постать сприймається краще, ніж решта молодих політиків. Тут також доволі потужні і міська, і обласна організації, які висунули сильних кандидатів. Принаймні, є таке припущення, що "Фронт змін" потрапить до обласної і до міської ради на Івано-Франківщині.

Автор: Слава УГРИНЮК
Джерело: BBC Ukrainian