друкувати


В.Тихонов: Насамперед перевага надається тим регіонам, які мають стратегію розвитку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-06 04:15:43

6 жовтня, перебуваючи з робочою поїздкою в Івано-Франківську, Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов за дорученням Уряду підписав Угоду щодо регіонального розвитку Івано-Франківської області між Кабінетом Міністрів України та Івано-Франківською обласною радою.

Під час церемонії підписання Угоди в обласній державній адміністрації Віктор Тихонов наголосив, що пріоритетним завданням чинного Уряду є створення ефективної системи взаємодії центральної та місцевої влади у вирішенні проблемних питань розвитку територій, зокрема і на основі угод щодо регіонального розвитку.

Зазначалося: Угода щодо регіонального розвитку Івано-Франківської області містить дев'ять основних заходів за трьома пріоритетними напрямами спільної діяльності: реструктуризація промислового комплексу для підвищення екологічної безпеки регіону; розбудова і модернізація транспортної та соціальної інфраструктури; запобігання виникненню надзвичайних екологічних ситуацій.

«Таким чином ми виходимо на прямий діалог з обласними радами, які представляють інтереси всіх територіальних громад регіону і домовляємося, як будемо спільно діяти протягом наступних п'яти років, вирішуючи найбільш актуальні проблеми розвитку регіонів, - підкреслив Віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов. - Для цього ми передбачаємо у державному та місцевих бюджетах відповідні ресурси, а також залучаємо ресурси з інших джерел, зокрема, кошти інвесторів».
Розроблення Угоди, як підкреслив урядовець, -добровільна справа, що базується на усвідомленні необхідності готовності територіальних громад, їх представницьких органів, бізнесових кіл, громадських організацій «брати відповідальність за розвиток регіону та виступати партнером Уряду у цій справі».

«Насамперед перевага надається тим регіонам, які мають стратегію розвитку, чітко розуміють свої конкретні переваги і знають, як їх реалізувати, - зазначив Віце-прем'єр-міністр. Івано-Франківська область, за словами Віктора Тихонова, «розвинений промислово-аграрний, культурно-освітній та туристично-рекреаційний регіон».

Серед проблем, що перешкоджають сталому економічному розвитку Івано-Франівщини, Віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов назвав «посилення диспропорцій у розвитку територій, нерівномірність розвитку інженерної та соціальної інфраструктури, обмеженість власних інвестиційних ресурсів». Він переконаний, що підписана з Кабміном Угода дасть можливість розв’язати проблеми Івано-Франківщини, які накопичувалися роками .

«Ми свідомо підписуємо цю угоду, - наголосив Віктор Тихонов,- Хочемо, щоб кожна область підписала подібну. Наше теперішнє завдання – гарантувати ці гроші. Ми закладаємо їх у бюджет наступного року. Завдання місцевих органів – виконати свої зобов'язання».

Зазначалося: орієнтовний обсяг фінансування, передбачений Угодою, перевищує 1 млрд. грн., з яких майже 600 млн. грн. – за рахунок коштів державного бюджету, понад 230 млн. грн. - кошти місцевих бюджетів і понад 220 млн. грн. – «інші джерела».

Водночас Віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов уточнив: обсяг фінансування спільних заходів щороку визначатиметься у державному та місцевих бюджетах з урахуванням проектно-кошторисної документації.
Голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк назвав ухвалення такої Угоди «історичною подією».

«Сьогодні в нашій області відбувається надзвичайна велика історична подія, - наголосив Михайло Вишиванюк. - Вперше за часи незалежності Кабінет Міністрів України вивчив всі проблеми Івано-Франківської області; було створено спеціальну програму з їх вирішення. Це не просто слова, а зобов'язання - до 2014 року виділити на соціально-культурний розвиток та будівництво об'єктів перших 500 млн. грн. Це все відбувається у контексті програми Президента України, за якою Україна неодмінно увійде у двадцятку найрозвиненіших країн світу. Це є у концепції нашої обласної програми: протягом 10 років спільними зусиллями перетворити Івано-Франківщину на писанковий край».

Серед заходів, передбачених підписаною сьогодні Угодою, завершення реструктуризації об’єктів хімічного виробництва, зокрема, повернення в державну власність калійного заводу у Калуші, проведення пошуково-розвідувального буріння на території Коломийської газоносної площі, завершення об’їзних доріг в містах Болехів, Рогатин, Заболотів, Івано-Франківськ, модернізація міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ», будівництво нового об'їзного моста через річку Бистриця Солотвинська в обласному центрі. Будуть також виконані роботи з будівництва гірських доріг, доступного житла, упередження надзвичайних екологічних ситуацій.

На брифінгу Віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов уточнив: «Це п'ята угода, на жаль, попередні чотири внаслідок змін урядів не були виконані». Водночас Віктор Тихонов додав: «Важливо, щоб ці гроші не пішли «в пісок». За останні роки виділялися значні кошти, в тому числі й у вашу область. Але як потім виявилося, ні грошей, ні об'єктів. Урядовець закликав журналістів «інформувати людей про те, скільки грошей і куди йдуть». «І ми будемо контролювати, і місцева влада сьогодні така, що спроможна це робити»,- запевнив Віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов.

«Будуть об'єкти!,- з неабияким оптимізмом сказав на брифінгу голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. - І депутатський корпус це контролюватиме, і, основне, контролюватимуть люди».

За словами голови обласної ради Ігоря Олійника, буде розроблена «регіональна карта території», а кошти виділятимуться на конкретні об’єкти лише за участю громад.

«У кожному населеному пункті пройшли сходи селян, на яких громади мали визначитися з розвитком до 2020 року в плані соціально-культурному та будівництві соціальних об'єктів,- поінформував Михайло Вишиванюк. - Є пропозиції з кожного населеного пункту, що і де ми повинні зробити. Ці пропозиції наповнюють програму «Писанковий край». На сесії обласної ради, у листопаді, ми з головою обласної ради Ігорем Олійником узгодимо і затвердимо список перших населених пунктів, які увійдуть до плану реконструкції. А, відповідно до цього плану, до 2020 року ми не повинні говорити про проблеми у освіті, закладах охорони здоров'я, з очисними спорудами, з подачею води, газифікацією, радіо. І, найголовніше, ми повинні наших людей позбавити гумових чобіт. Ми будемо будуватися дороги і тротуари. Крім грошей, які виділяє Кабінет Міністрів, ми маємо власні бюджети і повинні обов'язково залучити інвестиції. Вже є багато інвесторів. Три дні тому я підписав меморандум з австрійською компанією про будівництво на річках області перших 10 ГЕС».

Довідково. Як зазначає Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України Віктора Тихонова, очікується, що кошти, передбачені на реалізацію підписаної Угоди, дозволять додатково залучити в розвиток Івано-Франківської області 2,55 млрд. грн. інвестиційних коштів.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА