друкувати


Діти з обмеженими можливостями будуть вчитися у звичайних школах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-06 10:40:30

Міністерство освіти і науки планує розробити спеціальні навчальні плани та методичні посібники, що стосуються особливостей навчання дітей з особливими потребами, а також критерії оцінки їх досягнень у загальноосвітніх навчальних закладах.

Передбачається організувати в школах психологічні консультації, а також ввести нову професію - асистент вчителя.

У вузах буде впроваджена система спеціальної підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів.

Про це пише "Коммерсантъ-Украина" у статті "Минобразования открывает границы".

Інклюзивне навчання забезпечує доступ до освіти дітей з особливими потребами у звичайних школах за рахунок застосування методів навчання, що враховують індивідуальні особливості таких дітей.

У світі розробка і реалізація пакету законів, які сприяють розширенню освітніх можливостей людей з обмеженими можливостями, почалася в 1970-і роки.

Право на інклюзивну освіту на всіх рівнях забезпечується, зокрема, ст. 24 конвенції ООН "Про права інвалідів", схваленої Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2006 року, що вступила в силу 3 травня 2008 року. Конвенція ратифікована Україною.

Як розповіла автор документа, співробітник відділу освіти осіб з особливими освітніми потребами Міносвіти Інна Луценко, він був розроблений за результатами експерименту, що проводився з 2001 року в 22 школах.

"У перспективі інклюзивну освіту буде запроваджено у всіх школах. Концепція лише стверджує його базові принципи", - пояснила пані Луценко.

За її словами, зараз фахівці міністерства розробляють проекти необхідних нормативно-правових актів, спеціальні методики і навчальні плани. Проте терміни реалізації положень концепції, а також обсяги необхідного фінансування поки не визначені.

Проте підготовка до впровадження інклюзивної освіти в Україні вже ведеться на державному рівні. "Низка необхідних постанов та змін до законів вже прийняті. Наприклад, жодна нова школа не може бути здана в експлуатацію, якщо вона не обладнана пандусами та іншим інвентарем для людей з порушеннями рухової системи", - розповів директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міносвіти Олег Єресько.

Громадські організації, що об'єднують людей з обмеженими можливостями, підтримують запровадження інклюзивної освіти.

"Інвалід повинен бути повноцінним членом суспільства, але його необхідно підготувати до цього з дитинства. Підготувати необхідно і суспільство", - вважає виконавчий директор підприємства "Артишок" Союзу організацій інвалідів Ніна Гомозкова.

На її думку, реалізація концепції займе багато часу через необхідність перепідготовки педагогічних кадрів: "Не можна допустити, щоб діти почали знущатися над незвичайними однолітками. Тому потрібні зусилля всього шкільного персоналу - від директора до асистентів вчителів і психологів".

Джерело: ТСН.ua