друкувати


Сплата податків повинна базуватись на добровільній основі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-04 01:15:28

Про результати обговорення проекту Податкового кодексу та основні напрями реформування податкової системи України йшлося під час чергового засідання Громадської колегії при ДПА України, яке відбулося 1 жовтня 2010 року.

У засіданні взяли участь Голова ДПА України Олександр Папаіка, співголова Громадської колегії – Перший заступник Голови ДПА України Віталій Захарченко, заступники Голови ДПА України Сергій Лекарь та Олександр Котькало, керівники структурних підрозділів ДПА України, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

„Ми перебудовуємо свою роботу: піднімаємо рівень сплати податків на добровільній основі, а це сприяє покращенню інвестиційної привабливості вітчизняної економіки. Податковий кодекс має переформатувати податкову політику – вдосконалити і підвищити ефективність адміністрування податків, стимулювати розвиток галузей економіки, покращити соціальну політику”, - зазначив Голова ДПА України.

За його словами, ДПА України виконує усі завдання, окреслені Президентом та Урядом країни щодо наповнення бюджету, детінізації економіки, боротьби з тіньовими схемами з ПДВ та проявами корупції.

„Усунення зловживань з ПДВ забезпечує можливість повернення обігових коштів підприємствам. Бізнес у нашій країні має працювати відкрито, у законодавчому полі, уникати податкових ям та стосунків із сумнівними партнерами, дбати про свою репутацію. Наповнення бюджету держави повинне базуватись не на фіскальній основі, а на добровільному виконанні платниками своїх обов’язків”, - підкреслив Олександр Папаіка.

Члени Громадської колегії при ДПА України брали активну участь в обговоренні проекту Податкового кодексу. Значна кількість пропозицій надійшла від громадських об`єднань малого, середнього та великого бізнесу, фізичних осіб-підприємців, профспілок, від інших верств населення.

„Не тільки підприємці і громадські організації, а й звичайні громадяни не байдужі до долі Податкового кодексу. Масштабність його обговорення засвідчила, що ідея вдосконалення податкового законодавства знайшла реальну підтримку серед населення”, - відзначив заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь.

Так, значна кількість пропозицій від громадян надійшла щодо запровадження податку на багатство та податку на нерухомість.

Позитивно сприйняті платниками податків такі новації проекту Податкового кодексу як скорочення кількості податків, зменшення податкового навантаження, наближення податкового та бухгалтерського обліку, спрощення адміністративних процедур, наявність положень щодо стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності, зокрема, запровадження спеціальних податкових режимів, податкових канікул для новостворених підприємств, пільг щодо податку на прибуток з енергозбереження, запровадження прискореної амортизації.

Як свідчить аналіз надісланих пропозицій і зауважень у розрізі розділів, однією із проблем, яка викликає посилену увагу суспільства, є проблема адміністрування податків.

„Реальна прозорість роботи податкової служби забезпечується зворотнім зв’язком із населенням. Діяльність податкової служби повинна бути відкритою для громадськості, без обмежень надання інформації платникам податків”, – наголосив Перший заступник Голови ДПА України Віталій Захарченко.
 
За його словами, ДПА України запроваджує нову філософію обслуговування платників податків, зокрема, щодо супроводження роботи великих платників податків, що має стимулювати їх економічний розвиток.

На засіданні Громадської колегії також розглядалися питання щодо виконання Програми економічних реформ України на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада”, модернізації державної податкової служби України, проведення опитування платників податків та визначення ключових показників досягнення прогресу впровадження проекту „Модернізація державної податкової служби”.

Джерело: ДПА України