друкувати


М.Катеринчук: Комунальні вибори не мають для мене партійного кольору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-02 12:30:59

Питання підготовки до місцевих виборів все більше ваблять на Прикарпаття різного роду лідерів політизованих структур. Не встигли полегшено здихнути активісти «Громадянської позиції», до яких на минулих вихідних завітав лідер структури Анатолій Гриценко, як прийшла черга заметушитись місцевим активістам Європейської партії України, до яких завітав голова партії Микола Катеринчук.

Микола Дмитрович прибув в Івано-Франківськ для участі в конференції обласної структури партії, яка чомусь відбувається в два етапи. В ході першого етапу конференції її учасники сформували список кандидатів від партії до обласної ради, який з певних, зі слів голови обласної організації партії Олександра Кушлика, причин не був затвердженим. До таких певних причин прикарпатські «європейці» віднесли необхідність дати можливість кожному члену партії, а їх на Івано-Франківщині є аж 343, ознайомитись зі списком і висловити свої можливі зауваження. Щоправда, такий виявив широкої внутріпартійної демократії сповна компенсується відверто недемократичним рішенням керівництва партії примусити усіх кандидатів в депутати написати заяву про відмову від депутатства на випадок відхилення під час своєї діяльності від «генеральної лінії партії». Микола Катеринчук прямо визнав під час прес-конференції, що таке рішення є обмеженням внутріпартійної демократії, проте зазначив, що у кожного партійця є право вибору: йти в депутати і підписувати відповідний документ або не робити цього, залишаючись за бортом депутатства. В свою чергу, воно, на думку політика, допоможе запобігти зраді, яка спостерігається зараз у Верховній Раді.

До незатвердженої першої п’ятірки кандидатів від партії до обласної ради увійшли: голова обласної структури Європейської партії Олександр Кушлик, його заступник Михайло Труфан, підприємець з Рожнятова Богдан Гриців, кандидат економічних наук Святослав Кись. Традиційно вже не обійшлося без митців: п’ятим номером до списку було включено заслуженого артиста України Ярослава Боруту, відомого прикарпатській публіці піснею «Лебеді кохання».

Стосовно участі партії у виборах Івано-Франківського міського голови, М.Катеринчук ще раз підтвердив, що міська партійна організація дискутувала питання про висунення на посаду мера обласного центру особисто лідера партії, проте «все ж таки вирішили цього не робити». Напевно, тому, що програти мерські вибори в Івано-Франківську – це зовсім не те, що програти у Києві, а отже шкоди авторитету лідера партії буде набагато більше.

Зі слів пана Катеринчука, активісти його партії наразі чекають закінчення реєстрації усіх кандидатів, щоб визначитись із підтримкою одного з них. Головним критерієм, який визначить можливість підтримки кандидата на мери Європейською партією, стане недопущення підняття комунальних тарифів. «Ми підтримаємо того, - зазначив Микола Дмитрович, - хто нам покаже економічно обґрунтовану складову, як він збирається не допустити підняття тарифів. Мером міста має бути людина – господарник і комунальник. Комунальні вибори для мене не мають партійного кольору».

Тим не менш партійний колір на виборах вочевидь таки має значення для головного «європейця» України, зважаючи на той, досить широкий перелік структур, з якими, зі слів пана Катеринчука, його структура точно не буде співпрацювати. До «чорного списку», зокрема, крім Партії регіонів, КПУ і партії Литвина, потрапили також «Єдиний центр», Наша Україна, та ніші структури, які не виключають співпраці з правлячою коаліцією…

Автор: Сергій БІЛИЙ