друкувати


На Прикарпатті схвалено регіональну програму паспортизації архітектурних пам’яток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-01 05:45:14

Одним з основних завдань державної політики у сфері охорони пам’яток містобудування та архітектури є здійснення комплексних заходів щодо обліку пам’яток містобудування та архітектури, які передбачають їх наукове вивчення, класифікацію та державну реєстрацію.

З цією метою на Прикарпатті ухвалено регіональну програму паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення на 2011-2015 роки.

Відповідне розпорядження підписав голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк 27 вересня ц.р.

Форма існуючих паспортів, запроваджена у 1972 році, має низку недоліків, що ускладнює пошук необхідної інформації про пам’ятки містобудування та архітектури. Нині підвищилися вимоги до інформації, необхідної для оперативного реагування на загрозу об’єкта під час будівництва, проведення меліоративних, дорожніх, земельних робіт в охоронних зонах. Проведення паспортизації дасть змогу збільшити обсяг даних про об’єкти, запровадити електронну форму збереження інформації про них, яка відповідатиме вимогам міжнародних конвенцій про охорону культурної спадщини щодо доступності інформації про пам’ятку містобудування та архітектури.

Паспорт міститиме історичні дані про пам’ятку, відомості про її стан, функціональне використання, роль у навколишньому природному середовищі, територію, а також про ландшафт, результати попередньої оцінки його антропологічної, археологічної, естетичної, етнографічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності; основні археологічні, іконографічні, архівні та бібліографічні матеріали, наявність науково-проектної документації, місце її зберігання та зони охорони.

Довідка: На теренах області під охороною держави перебуває 1460 пам’яток містобудування та архітектури (з них – 133 національного значення), які відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» підлягають реєстрації шляхом занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА