друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка ікон із… соломи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-29 12:22:42

Зробити святих ближчими до людей поставила собі за мету молода майстриня ужиткового мистецтва з Коломиї Мирослава Бойків, яка представила 27 вересня на суд поціновувачів прекрасного виставку власноруч зроблених ікон. Специфіка робіт полягає в тому, що матеріалом для їх виготовлення стала … звичайна солома.

Виставка відкрилась в приміщенні культурно-мистецького центру «Є», що в Івано-Франківську.

Експозиція являє собою справжній іконостас, що сяє, неначе сонце. «Спас», «Свята родина», «Українська Мадонна» - обличчя святих, як живі, виглядають з великих ікон і одночасно сяють чарівним блиском, який може дати лише один у світі матеріал. «В світі є багато джерел натхнення для митця, – розповідає наставниця майстрині художниця Ольга Солудчак-Мельник, – одним з таких джерел є солома. З одного боку вона зачаровує своєю фактурою, а з іншого – передбачена лише для обраних майстрів, однією з яких є Мирослава Бойків».

Зі слів пані Солудчак, на виставці представлено ікону так званої родинної літургії, зорієнтовану на християнські традиції європейського мистецтва. «У Мирослави хороша техніка, – продовжує художниця, – Вона послідовна у виконанні робіт, а роботи є дуже енергетичними».

Сама авторка переконана, що про канонічність, а тим більше чудотворність виконаних нею ікон говорити рано. Це радше образи для домашнього вжитку. «З іншого боку, – зазначає пані Мирослава, – ми знаємо, що український народ – це народ, який завжди вабило до пошуку нових шляхів створення творів ужиткового мистецтва. І були різні віяння в тому числі в іконотворчості, такі наприклад, як створення на рубежі ХІХ-ХХ століть ікон зі шкіри. Крім того, сьогодні дуже багато мистецьких творів до нас завозять з-за кордону. То чому б не створити щось своє?».

Крім ікон із соломки, на виставці представлені також чудові гобелени майстрині.

Автор: Сергій БІЛИЙ