друкувати


М.Негрич: Хочу аби всі села процвітали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-28 05:00:46

Є на Коломийщині село, яке називається Виноград. Так само вимовляється і в народі. Населений пункт ніколи не змінював свою назву, яка трактується як "місто вина".

Вперше згадано про Виноград 1523 року. У селі похований відомий поет, уродженець Винограда, автор "Смерекової хати" та інших пісень Микола Бакай. Серед відомих людей – скульптор Василь Вільшук, який за оформлення Івано-Франківського драматичного театру був удостоєний Державної премії імені Тараса Шевченка; Василь Мельниченко, доцент Донецького університету, кандидат хімічних наук; Олександр Кондрат, кандидат сільськогосподарських наук.

26 вересня 2010 року в Народному домі с.Виноград відбулася зустріч обласного та районного керівництва з жителями села. Перед громадою прозвітувала сільський голова Галина Луців. Ще недавно Виноград був відрізаний від селища Отинія, тобто не було транспортного сполучення. На сьогодні є реальна можливість, відкрито два маршрути. За час каденції перекрито Будинок культури, у жовтні мешканці села матимуть нову амбулаторію. У Нижній Велесниці потурбувалися про пішохідний перехід, огорожу та благоустрій у клубі, закуплено нові меблі. Щодо духовного розвитку села, то тут всі дбають про нього: споруджено пам’ятник Тарасові Шевченку, у 1998 році драматичному гуртку присвоєно звання народного, фонд сільської бібліотеки налічує 9.100 книг, 1992 року створено осередок Товариства української мови, є дві каплички: дерев’яна і цегляна.

Як і в кожному селі, у Винограді є свої здобутки й проблеми. Аби їх вирішити у село завітали голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, голова районної ради Дмитро Неміш, в.о. начальника управління статистики в Івано-Франківській області Олена Бліннікова і начальники відповідних служб.

Користуючись такою нагодою, виноградівці були доволі активними під час зустрічі. Зокрема, цікавилися берегоукріпленням річки Ворона та ремонтом двох мостів. З приводу цього виступив начальник міжрайонного управління водного господарства Роман Єремій, який повідомив, що компетентною комісією обстежено всі підтоплені місця, складено акти і відправлено до Києва. "Щойно поступлять гроші, наступного дня розпочнуться відновлювальну роботи", - пообіцяв Михайло Негрич і розпорядився, аби управління Держкомзему у Коломийському районі та філія "Коломийський Райавтодор" обстежили берегоукріплення на вул. Українській.

Неякісні дороги – загальний біль як районної влади, так і населення району. У Винограді дороги теж потребують ремонту, тож до 7 жовтня є надія, - дорога покращиться.

Проблемними питаннями залишаються й перекриття даху та ремонт системи опалення у місцевій школі. Спільними зусиллями відділу освіти райдержадміністрації та місцевої влади до нового навчального 2011 року будуть зміни. Є також нагальна потреба відремонтувати клуб в Нижній Велесниці та зробити капітальний ремонт Будинку культури. У цьому посприяють відділ культури і туризму райдержадміністрації. Хочуть люди освітлених вулиць, адже це так практично і зручно: ввечері спокійно можна пройтися, повертаючись з роботи, чи просто прогулятися, чи діти повертаються вночі з вечірки – спокійніше на душі батькам, тож Михайло Негрич порадив включити село в Програму зовнішнього освітлення сільських, селищних рад населених пунктів Коломийського району на 2009-2012 роки обидва населені пункти. А щодо корегування генпланів забудови сіл Виноград і Нижня Велесниця відділ регіонального розвитку, містобудування та архітектури райдержадміністрації прикладе всіх зусиль для того, щоб у 2011 році заплановане було втілено.

"Я зачарований вашим селом, - звернувся до мешканців голова райдержадміністрації Михайло Негрич. – Сьогодні відкрито музей славного земляка Миколи Бакая, якому нема аналогів в області. Не в кожному селі народжуються такі особистості. Я хочу, аби всі села в районі, в тому числі і ваше – процвітали, тому бажаю кожній сім’ї, кожній родині того, що ви самі собі прагнете втілити в житті. А все, що залежить від районної державної адміністрації, я, як її голова, прикладу всіх зусиль, аби виконати завдання, поставлені Президентом переді мною".

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА