друкувати


Івано-Франківська авіаційна бригада відзначила свій ювілей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-27 12:30:47

7-річчя з дня свого створення відзначила в суботу Івано-Франківська Таллінська орденоносна бригада тактичної авіації. З даної нагоди на військовому летовищі, що в обласному центрі Прикарпаття, відбулися урочисті заходи: святковий парад та показ бойової техніки.

Як розповів офіцер Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони підполковник Тарас Грень, історія створення бригади сягає далекого 1940 року, коли директивою наркома оборони СРСР в містечку Гривечки Ленінградської області був сформований 159-й винищувальний авіаційний полк. Під час Великої Вітчизняної війни льотчики полку здійснили 8682 бойових вильоти із загальним нальотом понад 8146 годин і знищили 387 ворожих літаків, 207 залізничних ешелонів, 69 осередків зенітної артилерії, 405 одиниць автотехніки, шість барж, два катери та майже три з половиною тисячі фашистів, виявили неабияку мужність під час визволення міст Нарва, Таллін, Парна та острова Єзель. Дев’ять льотчиків полку за бойову роботу у небі були удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Вже у повоєнні роки номер полку був змінений на 114, а в 2003 році його реформували у 114-у авіаційну винищувальну Таллінську ордена Червоного Прапору бригаду. В 2009 році до найменування бригади додалася назва «Івано-Франківська». Наказом Міністра оборони України бригаді присвоєно найменування за місцем дислокації.

Учасників урочистостей привітали зі святом командування частини та численні гості. Кращих офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів бригади було відзначено нагородами та подяками. Військовослужбовцям також було вручено ювілейні нагрудні знаки.

Завершилась урочиста частина традиційним проходженням урочистим маршем.

Автор: Сергій БІЛИЙ