друкувати


Звернення депутатів Івано-Франківської обласної ради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-24 04:45:51

Президенту України
В. Януковичу

Голові Верховної Ради України
В. Литвину

Обласним радам України

Звернення

Депутати Івано-Франківської обласної ради стурбовані внесенням групою депутатів Верховної Ради України законопроекту № 1015-3 “Про мови в Україні”. Цей антиконституційний законопроект народних депутатів України від Партії регіонів Олександра Єфремова, Комуністичної партії – Петра Симоненка та Блоку Литвина – Сергія Гриневецького продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським і Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами більшовицьких вождів щодо русифікації України.

Парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мови, який фактично спрямований не на захист державної мови, а на її зневажання і поступове знищення. Чи можливою була б така абсурдна ситуація, наприклад, у Франції, щоб на рівні з французькою ставилася в офіційній сфері мова англійська, чи в Німеччині надавалась перевага французькій, в Англії – німецькій? Фальшиво звучить теза авторів законопроекту про наміри привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов.

Тривогу представницького органу області викликає пасивна, споглядальна позиція депутатів Верховної Ради України щодо дій правлячої більшості на витіснення української мови.

Вважаємо, що зареєстрований до розгляду законопроект № 1015-3 “Про мови в Україні” – це прямий замах на суверенітет української держави і має своїм наміром через названий закон зруйнувати підвалини української державності.

Вельмишановний Президенте України! Ви звернулися до українського народу з прекрасним закликом “Любіть Україну!”. Зверніться з цим же закликом до народних депутатів України Єфремова, Симоненка, Гриневецького, які внесли цей законопроект, щоб і вони так люто не зневажали, а хоч трошки полюбили Україну, яка народила таких невдячних синів і годує їх хлібом на своїй землі, хай не будуть вони українофобами, а справжніми синами-патріотами.

Прийняття цього законопроекту може стати початком великої національної катастрофи.

Тому ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виражаючи волю півторамільйонної громади області, вимагаємо від Верховної Ради України не допустити до розгляду вищеназваний законопроект. Уже саме включення його до порядку денного може послужити детонатором непередбачуваних подій, гострих конфліктів та остаточного розколу України. Не чіпайте мову! Це дуже болюча струна для десятків мільйонів українців в нашій державі та за її межами. Українська мова терпіла гоніння та заборони упродовж кількох століть панування царського та комуністичного режимів, то чому вона має терпіти ці гоніння в часи незалежності України? Чи задумувалися автори законопроекту та іже з ними, як такий факт сприйняла би світова громадськість?

Звертаємося до Світового Конгресу Українців, до всього світового українства: станьте поруч з нами на захист материнського слова. Усіма доступними Вам засобами не дозвольте знову русифікувати Україну.

У випадку ігнорування наших вимог залишаємо за собою право звернутися до молоді, інтелігенції, всіх українців, яким не байдужа доля держави, взяти участь у масових акціях протесту, захистити свою національну ідентичність та право розмовляти рідною мовою.

Прийнято на позачерговій сорок першій сесії Івано-Франківської обласної ради п’ятого демократичного скликання 22 вересня 2010 року