друкувати


Витрати автомобілістів через "скасування" транспортного збору виростуть в 8 разів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-24 11:25:53

Витрати автомобілістів через "скасування" транспортного збору виростуть в 8 разів. Нові правила транспортного збору (ТЗ), закладені в проект Податкового кодексу, викликали чималий резонанс серед автолюбителів.

За новими правилами ТЗ, треба платити лише один раз, при реєстрації авто, а не кожні два роки, як раніше. Відповідно, грошей на нього тепер піде набагато менше. Але при цьому влада приготувала малоприємний сюрприз для автомобілістів - подорожчання акцизу на бензин з 132 до 182 євро за тонну, що й замінить щорічний ТЗ. Тобто хто більше їздить, той більше платить.


Але ця блага, на перший погляд, ідея розбивається об розмір підвищення акцизу. За словами експертів, він підніме роздрібну вартість бензину на 50 копійок. А це з величезним запасом перекриє економію водіїв на скасуванні регулярного ТЗ. Тобто якщо власник авто Сhevrolet Aveo (об'єм двигуна - 1800 куб. см) наїжджає близько 1000 км на місяць, транспортний збір за своє авто (126 грн на рік) на бензині, що подорожчав на 50 копійок, він прокатає в перші 2,5 місяця (при витраті палива 10 л на 100 км). Тобто його витрати виростуть в 5 разів. А власника "ДЕУ Ланос" (1500 куб. см) - у 8 разів.

Цим шоковані навіть ті, хто раніше виступав за заміну транспортного збору підвищеним акцизом. "Я задоволений тим, що ТЗ зробили одноразовим. Одноразовий збір - це не страшно. Головне те, що ми позбавилися від щорічних поборів. Але ми вимагатимемо внесення поправок у вартість акцизу на паливо. 50 євро за тонну, це, звичайно, надто багато", - прокоментував ситуацію гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

"Ми підрахували, що 12 копійок до нинішньої ціни бензину достатньо, щоб повністю компенсувати надходження до держбюджету від транспортного збору. І хочемо, щоб вартість акцизу зменшили відповідно", - додав він.

"Підняли б акциз на 20 копійок, і усі були б задоволені! - сказав один з організаторів торішнього автопротесту проти транспортного збору Віктор Кремезович. - І кожен, хто користується нашим бензином, українці і приїжджі, платили б грошики до бюджету. А так, нас, схоже, технічно надурили".

Джерело: ТСН.ua