друкувати


Міжнародний день глухонімих щорічно відзначають в останню неділю вересня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-23 05:30:54

Міжнародний день глухонімих щорічно відзначають в останню неділю вересня. Він був заснований на честь створення Міжнародної федерації глухонімих у 1951 році. Завідувач сурдологічного кабінету, лікар-сурдолог Рівненської обласної клінічної лікарні Олег Мізинець зауважує, що нині в світі проблеми зі слухом має чи не кожна десята людина.

Відтак фахівці радять: якщо людина відчуває, що слух погіршився, то зволікати і відкладати візит до лікаря не варто.

— У кожної людини втрата слуху розвивається індивідуально. Досить часто люди думають, що втрата слуху — це лише втрата гучності. А це помилкова думка. Адже, коли втрачається слух, то людина не лише починає гірше чути, у неї погіршується розбірливість мови, — пояснює Олег Мізинець. — Спочатку люди роблять гучніше звук телевізора або просять співрозмовника говорити голосніше, але слух все одно погіршується. А з часом постійне перепитування дратує оточуючих і людина просто таки уникатиме спілкування, замикатиметься у собі. У неї починаються проблеми на роботі, в сім'ї, у стосунках з оточуючими.

— При зниженні слуху слухові нерви не виконують свою функцію і мозок починає забувати звуки і втрачає здатність розуміти мову через те, що звукові сигнали більше не надходять до мозку, — наголошує Олег Мізинець. — До того ж упродовж трьох років після втрати слуху слуховий центр зберігає пам'ять про звуки. Але орієнтовно через сім років і це зникає.

На ранніх стадіях проблему із втратою слуху можна вирішити за допомогою курсу лікування. Насамперед людина повинна пройти обстеження: зробити аудіограму, тобто дослідження, яке дасть характеристику вуха. При потребі лікар індивідуально підбирає слуховий апарат.

— Не варто думати, що слухові апарати незручні, вони свистять. Це не так. Сучасні апарати не більші за кавове зернятко. Залежно від фірми-виробника вони мають чимало функцій. Їх функціональність забезпечує природне відтворення слуху, — наголосив Олег Мізинець. Тож пам'ятайте, якщо у вас погіршився слух, то лише своєчасне звернення до фахівця, проведення обстеження і при потребі підбір слухового апарата для компенсації його зниження, забезпечать комфортне повноцінне життя, кар’єрний ріст і спокій в родині.

Автор: Оксана КОНОПАЦЬКА
Джерело: Рівненська газета