друкувати


В.Дуброва: Гонтюк готовий конкурувати на найвищому рівні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-23 10:30:40

Нещодавно у Токіо завершився чемпіонат світу з дзюдо. У складі української збірної на турнірі виступив єдиний прикарпатець, найтитулованіший дзюдоїст України Роман Гонтюк.

Про свої враження від нашої команди одному з інтерв’ю розповів старший тренер чоловічої збірної України з дзюдо Віталій Дуброва. Торкнувся він і виступу Романа Гонтюка.

"Рома мене дуже порадував, — цитує Віталія Дуброву "СПОРТглавред". — За результатами жеребкування він у першій сутичці зустрічався з Такаші Оно — першим номером світового рейтингу, — який за рік виграв п’ять змагань і не програв жодної сутички".

За словами тренера, це не просто перший номер, він далеко попереду у своїй ваговій категорії. Вони вже зустрічалися на чемпіонаті світу-2005 в Єгипті, і Роман виграв. Та тоді він був призером Олімпіади, а Такаші Оно — спортсменом-початківцем.

"На цьому чемпіонаті Рома мінімум три хвилини не залишав йому шансів, і японця треба було наказувати як мінімум двома, а то й трьома зауваженнями, — продовжує Дуброва. — Крім цього Рома зробив "іппон", а дали "ваза-арі". Я був не згоден, намагався довести це суддям. Але я був секундантом і не мав права з ними сперечатися".

За це перед нашим тренером поставили двох секюріті. Після цього докричатися до Романа і щось подказати було практично неможливо.

"Потім мене відсунули ще дальше, і кричати вже зовсім не було сенсу, — каже Дуброва. — Після сутички розмовляли з Ромою, і він говорив, що в кінці поєдинку втомився, трохи губився, і якщо б був крик тренера, то можливо заключні 30 секунд і достояв би. Адже все вирішилось саме в цей час!"

З іншого боку, тренера порадувало, що Роман Гонтюк сам побачив і відчув, що після довгої перерви готовий конкурувати на найвищому рівні, боротися за олімпійську ліцензію і, не виключено, що і за третю олімпійську медаль.

До слова, Оно у другій сутичці з трудом виграв у південноафриканця Патріка Трезісе. А далі грек Іліас Іліадіс просто не залишив йому шансів на татамі. За словами Віталія Дуброви, Роман настільки виснажив японця, що той вже не міг достойно продовжувати сутички.

Українська команда повернулась з Японії з одною срібною медаллю Георгія Зантараї (до 60 кг), п’ятими місцями Марини Прищепи (до 78 кг) і Валентина Грекова (до 90 кг) і десятим командним місцем серед 111 країн-участниць.

Джерело: sport.if.ua