друкувати


Прикарпатські «народники» засудили проект нового Закону «Про мови в Україні»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-22 10:45:00

Керівництво Івано-Франківської обласної організації Української народної партії прийняло звернення до Верховної Ради України з вимогою не приймати новий Закон «Про мови в України», проект якого був зареєстрований народними депутатами Олександром Єфремовим, Петром Симоненком та Сергієм Гриневецьким під номером 1015-3.

Заяву було оприлюднено вчора під час прес-конференції голови фракції УНП в Івано-Франківській обласній ради Василя Головчака та керівника управи обласної організації партії Дмитра Чуйка.

Я зазначається в заяві, вказаний законопроект «продовжує імперську традицію нищення української мови, запроваджену Емським та Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами Леніна та Сталіна щодо русифікації України».

Формально визнаючи статус української мови як єдиної державної, – зазначають ініціатори звернення, – законопроект офіційно запроваджує двомовність – вільне використання російської мови в усіх сферах діяльності, включаючи діловодство, судочинство, проведення досудового слідства, набуття освіти, ужиток в державних та регіональних владних установах.

«Є дві фундаментальні речі, ідентифікують націю – розповів прокоментував заяву журналістам Василь Головчак, – це мова і те місце, де ця нація проживає. Зараз нас намагаються позбавити мови. Наступним кроком стане намагання викорінити позбавлених свого єства українців зі своїх земель. Вже сьогодні розроблено програму приватизації земель. Виникає тривога самого існування української нації і тривога, що завтра ми можемо прокинутись під п’ятою іноземної держави».

Як повідомив в свою чергу голова управи обласної структури УНП Дмитро Чуйко, його однопартійці стурбовані ситуацією, що склалася. Вони не вбачають будь-яких утисків та принижень щодо російської мови в Україні і переконані, що принаймні в таких важливих сферах, як офіційне діловодство та освіта українська мова має бути захищена. «Ми закликаємо Верховну Раду не приймати цей закон, – зазначив він, – якщо ж депутати нас не послухаються, ми закликатимемо представників громадськості, насамперед молодь до акцій спротиву, а також можливо оскаржуватимемо закон в судових інстанціях».

Керівники організації також висловили стурбованість недостатньою кількістю національного інформаційного продукту, зазначивши, що їх партія у своїй діяльності завжди принципово дотримувалась гасла «Роби українське, купуй українське, шануй українське, бо це твоє!»

Заяву планується озвучити на сьогоднішній позачерговій сесії Обласної ради, яка власне і буде присвячена даному питанню.

Автор: Сергій БІЛИЙ