друкувати


Йдеш до лісу – бери мобілу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-20 11:30:54

В Ценжівському лісі під Івано-Франківськом знову заблукали люди.

На перший погляд лісовий масив поблизу села Ценжів поблизу обласного центру Прикарпаття справляє враження такого собі безвинного кавалку живої природи: невисокі листяні дерева, рівнина без небезпечних схилів та скель, невеличкі струмочки зовсім не схожі на бурхливі гірські потоки тощо. Тим не менш, для Івано-Франківських гірських рятувальників він залишається об’єктом посиленої уваги, подекуди не меншої, ніж приділяється небезпечним карпатським схилам. Справа в тому, що тут часто губляться люди. І питання не в таємничих залишках секретних військових баз епохи Варшавського договору і навіть не в містичних блуді та чугайстрах. Просто ліс тут рівнинний, а отже орієнтуватись в ньому значно важче, ніж, скажімо, в горах, захаращений чагарником та й мобільне покриття тут не дуже хороше. Жертвами цього лісового масиву стали троє івано-франківців, які вирішили присвятити похмурі дощові вихідні «тихому полюванню»

«Тривожний сигнал, - розповідає «Експресу» заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону Мирослав Яворський, який на той час виконував обов’язки оперативного чергового загону, - надійшов на пульт чергового близько 17.00 години. Троє чоловіків віком 41, 28 та 27 років на автомобілі «Жигулі» виїхали в лісовий масив поблизу села Ценжів. Доїхавши до КПП однієї з військових частин, вони залишила там машину та наймолодшого члена своєї компанії біля неї, а самі заглибились в ліс. Через деякий час вони виявили, що втратили орієнтири і не можуть знайти дорогу назад. Вирішивши, що самотужки чоловіки вибратись з лісу не зможуть, один з чоловіків зателефонував дружині, а та, в свою чергу, до рятувальної служби».

Для пошуків заблукалих було задіяно 6 чоловік: пошукова група з 5 бійців на чолі з командиром загону Олегом Ковтуном та оперативний черговий. Останній підтримував постійний зв'язок з потерпілими за допомогою мобільного телефону. Отримані від них ознаки місцевості та орієнтири від оперативно передавав пошуковцям, які в свою чергу, крім активного пошуку в лісі, ще подавали заблукалим сигнали за допомогою сигнальних ракет, а також потужної сирени та мегафону, встановлених на оперативному автомобілі, що курсу курсував вздовж прокладеної через ліс дороги.

«Близько 20.10 години, - продовжує рятувальник, - заблукалі, живі та здорові, вийшли на пошукову групу».

Зі слів пана Явосрького, це вже далеко не перший випадок, коли в нагоді рятівникам стає стільниковий зв'язок. Втім, слід зазначити, що під час блукання лісом батарея телефону одного з потерпілих цілком розрядилась і чоловікам довелося розраховувати лише на один апарат. Тому гірські рятувальники настійливо радять перед походом до лісу подбати, щоб зарядка «мобілки» була максимальною.

Автор: Сергій БІЛИЙ