друкувати


В Прикарпатському університеті відбулись урочистості з нагоди 70-річчя Інституту історії і філології

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-17 03:01:36

70-річний ювілей з дня свого заснування відзначає цього року Інститут історії і політології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Створений в 1940 році історичний факультет, відомий нині як Інститут історії і політології, разом з філологічним та фізико-математичним факультетами став найстаршою установою з надання вищої освіти в місті Івано-Франківську. Зі слів директора Інституту доктора історичних наук Миколи Кугутяка, за 70 років його випускниками стали понад 10 тисяч осіб, які сьогодні працюють в різних сферах народного господарства. «Це та частина гуманітарної галицької інтелігенції, – зазначив пан Кугутяк, – якій в другій половині ХХ сторіччя довелося жити у складних політичних умовах».

Урочисті заходи з нагоди ювілею Інституту відбулись 16 вересня в актовому залі Прикарпатського університету. Привітати освітян з їх святом прийшли поважні гості: ректор Прикарпатського національного університету Богдан Остафійчук, Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, представники духовенства Української православної церкви Київського патріархату та Української греко-католицької церкви, голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук, лідери політизованих структур краю, представники органів влади та місцевого самоврядування, керівники підрозділів університету, викладачі, аспіранти та студенти Інституту.

«Символічно, – поділився роздумами Богдан Остафічук, – що наш університет утворився фактично з історичного, філологічного і фізико-математичного факультетів. Якщо ми знатимемо свою історію і свою українську мову, то ми будемо нацією, народом, а не так собі. Якщо фізики відкривають закони пригороди, то історики і філологи вкладають душу в наш народ». Відтак ректор пообіцяв Інституту своє цілковите – скільки він залишатиметься на посаді – сприяння науковій та освітній його діяльності.

В свою чергу, присутній на зібранні канцлер Івано-Франківської єпархії УПЦ КП отець Василій нагородив від імені єпископа Іосафа Богдана Остафійчука, Миколу Кугутяка та доцента кафедри етнології та археології Інституту Богдана Томенчука орденом Преподобних Іова і Феодосія Манявських.

Після закінчення урочистого зібрання для присутніх гостей відбувся святковий концерт за участю університетських самодіяльних музичних колективів.

Автор: Сергій БІЛИЙ