друкувати


Українські горілчані вироби восени подорожчають

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-16 01:05:39

Українські горілчані вироби восени подорожчають в середньому на три гривні, прогнозують в асоціації «Укргорілка». Причиною зростання цін фахівці називають подорожчання спирту та склотари, а також збільшення акцизного збору. Крім того, з початку цього року імпорт іноземної горілки в Україну зріс майже вдвічі. За словами експертів, все це може призвести не тільки до скорочення українського виробництва спиртних напоїв, а й до збільшення обсягів контрафактної горілки.

Приблизно на 5 гривень із першого вересня в Україні зросла ставка акцизного збору за літр спирту, вартість якого, в свою чергу, збільшилась майже на 30%, зазначає голова асоціації «Укргорілка» Іван Жолнер. За його словами, обсяги виробництва лікеро-горілчаної продукції в Україні порівняно з минулим роком скоротились майже на 12% .

«Із 65 підприємств, які мали ліцензію на виробництво лікеро-горілчаних виробів, виробництвом горілки на сьогоднішній день займаються 55, – зазначає голова «Укргорілки». – Справа в тому, що з десяток підприємств уже не витримують податкового тиску. Інші виробляють горілку невеликими партіями, тільки аби бути присутніми на регіональному ринку».

Законодавці: «горілчані» гроші – на виплату пенсій


Парламентарі збільшення акцизного збору пояснюють необхідністю поповнити державний бюджет, щоб держава мала змогу здійснювати соціальні виплати в умовах кризи. Як сказав Радіо Свобода народний депутат-регіонал Володимир Зубанов, український споживач від зростання ціни на горілку не постраждає:
« Горілка не вважається таким продуктом, який треба вживати обов’язково, без якого жити не можна. Я думаю, це – один із прийомів держави для поповнення бюджетних фондів: пенсійного та інших».

Конкуренти – не імпортери, а самогонщики?

За інформацією «Укргорілки», порівняно з минулим роком імпорт лікеро-горілчаної продукції в Україну зріс майже на 80%. Але найсерйознішим конкурентом українській горілчаній продукції стане не іноземне спиртне, вважає економічний експерт Олександр Охріменко. Українці, за його словами, віддадуть перевагу вітчизняному самогоноварінню.

«Конкуренція у нас внутрішня, а не зовнішня. У нас імпорт був і раніше. І там є, звичайно, попит. Але не настільки, щоб конкурувати з українською продукцією, бо українські бренди, все ж таки, у нас сильніші, – пояснює експерт. – Тобто не імпорт, а частка сурогатної горілки буде зростати».

За словами Олександра Охріменка, подальшого подорожчання горілки можна очікувати після того, як депутати ухвалять новий Податковий кодекс, і він набуде чинності. Тобто, найвірогідніше, з першого січня наступного року.

Джерело: Радіо Свобода