друкувати


М.Вишиванюк: Щоб туристична галузь нормально розвивалася, необхідно зменшити її оподаткування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-14 05:30:49

Наприкінці вересня – на початку жовтня за участю Президента України Віктора Януковича відбудеться нарада з питань розвитку туризму в Карпатському регіоні. Готуючись до її проведення необхідно детально вивчити проблеми галузі в Івано-Франківській області - наголосив голова облдержадміністрації на засіданні колегії ОДА, що відбулася 11 вересня.

Про проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі на Прикарпатті членів колегії та запрошених поінформував начальник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій облдержадміністрації Віталій Семків. Він наголосив, що в області щорічно на реалізацію програми розвитку туризму з обласного та місцевих бюджетів виділяється загалом 1 млн грн. Протягом 2008-2010 років для втілення туристичних проектів залучено також понад 10 млн. грн. грантових коштів.

«В області діє мережа туристично-інформаційних центрів, запроваджено систему категоризації зелених садиб, яка стала основою для всеукраїнської, створено умови для проведення велотурів в гірських районах, розробляється проект програми розвитку туризму в області до 2015 року», - зазначив Віталій Семків. Однак, за його словами, туристична галузь Прикарпаття має чимало проблем, пов'язаних з недосконалістю нормативно-правової бази, браком кваліфікованих кадрів, несприятливими умовами для розвитку підприємництва у галузі туризму.

Щоб туристична галузь в Україні нормально розвивалася, на думку голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, «необхідно зменшити її оподаткування». За словами голови ОДА, за кордоном працюючі у сфері туризму сплачують максимум 6% податку, у нашій державі – 20%.
«Потрібно внести зміни до законодавства і відпрацювати механізм контролю за тими, хто надає послуги у сфері туризму», – зазначали виступаючі на колегії.

Йшлося також і про створення в області ще одного навчального закладу, у якому готуватимуть фахівців для туристичної галузі; потребу у перегляді меж прикарпатських парків; ремонт дороги, зокрема, що веде до «Скель Довбуша» на Болехівщині; створення в області інфраструктури для занять дельтапланеризмом (У Тлумацькому районі); підтримку на рівні обласної програми розвитку дитячого туризму тощо.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА