друкувати


Турка на Коломийщині святкувала 610-річницю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-13 05:45:21

Село Турка, що в Коломийському районі готувалась до свого Дня народження заздалегідь. Та й, власне, якщо у доброго ґазди обійстя доглянуте повсякчас, то приймати гостей не соромно у будь-який час.

В тому, що Турка зразковий населений пункт годі когось переконувати, адже навіть, не побувавши на її території, з уст багатьох людей на відстані можна почути лише приємні слова. І це справді так, адже в Турці двічі побував екс-Президент України Леонід Кучма. У селі є пам’ятний хрест борцям за волю України, братська могила, де похоронені 22 солдати, які загинули при визволенні села під час Другої світової війни, пам’ятник односельцям, загиблим у роки Другої світової війни, пам’ятний хрест на честь скачування панщини. Окрім високого духовного життя Турка – флагман Івано-Франківщини. Тут розкинулось потужне акціонерне товариство закритого типу "Степан Мельничук", яким керує Мирослав Червінський. І якщо пощастить відвідати Турку, варто побачити сади та рибні ставки в господарстві Мирослава Червінського.

Перша писемна згадка про село датується 1400 роком, а, отже, на День народження припало 610 років. Мешкає 2376 жителів. До Турківської сільської ради належать села Ясінки, де жили німецькі колоністи та Студлів. До речі, у селі народилися такі відомі люди: Ганна Голик – артистка, Мирослав Голик – професор Львівського сільськогосподарського інституту, Михайло Соповський – колишній заступник Міністра охорони здоров’я Росії, Микола Пантелюк – генерал Українського козацтва. На сьогодні в селі діють 10 гуртків художньої самодіяльності, хоровий колектив з 1999 року носить почесне звання народного самодіяльного. Є загальноосвітня школа і великий басейн. Потрапивши в центр Турки, важко повірити в те, що це населений пункт, його радше можна назвати селищем, адже наявність потужних історичних пам’ятних споруд, різноманітних цехів – від ковбасних до випічки хлібобулочних виробів сміливо це підтверджує.

12 вересня 2010 року охайна Турка скликала гостей на свято. На високій ошатній сцені, святково прибраній в національний одяг та уквітчаній багряними соняшниками й різнокольоровими рушниками трембіти сповістили про початок свята. На сцені почесні гості – начальник головного управління правової роботи і внутрішньої політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Федьків, голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, голова районної ради Дмитро Неміш. Стихає музика і до слова запрошують гостей. "В області нема такого села, як Турка, адже на його території проживає двадцять п’яте покоління", - звернувся до місцевих жителів Михайло Негрич. Він передав вітання зі святом від депутатів Івано-Франківської обласної ради і побажав міцного здоров’я, приємного відпочинку та благополуччя, а Богдан Федьків передав вітання від голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, в якому, зокрема, йшлося про те, що Турка – один з найколоритніших населених пунктів на Покутті, який славиться не лише аграрним виробництвом, розвинутою промисловістю, спортивними досягненнями, а й своєю самобутньою культурою, славетною історією. На адресу турківчан від імені губернатора області линули побажання міцного здоров’я, добра, миру і глибокої віри у гідне майбутнє.

Звичайно, офіційну частину було продовжено. Від голів районної державної адміністрації і районної ради було вручено грамоти кращим працівникам села й подарунки: для Будинку культури - радіо мікрофон, для бібліотеки- дитячу літературу й книжку "Покуття".

Благословив свято священик УПЦ КП, о.Андрій, а сільський голова Василь Оліградський у своєму привітанні зазначив, що мешканці села гордяться своїм селом, пам’ятають і дбають про історію, культуру, освіту і цим завдячують обласним і районним керівникам. "Ми щасливі, що доля звела нас з такими керівниками як Михайло Вишиванюк і Михайло Негрич, - підкреслив голова, - і висловлюємо щире спасибі цим керманичам за потужну розбудову села, за те, що село сьогодні схоже на писанку". Сільський війт вручив також подяки активістам, довгожителям і наймолодшій жительці села Софійці, яка народилася в сім’ї Семеновичів подарунки. Також було запрошено на сцену й молодят, які гуляли того дня весілля.

Від громадськості села, молоді до пам’ятника загиблим у Великій Вітчизняній війні та пам’ятного хреста борцям за волю України покладено вінки.

Сонячна погода сприяла святу: у чистому небі витали різнокольорові кульки, кружляли ластівки як символ миру, пахло смачним шашличком. Діти ласували морозивом, займалися на тренажерах. Треба сказати, що в Турці є чудовий спортивний стадіон, відкриті тренажери, на яких молодь, школярі та всі охочі мають змогу чи то поганяти м’яча, чи просто культурно відпочити. До речі, в переддень свята, 11 вересня, з нагоди дня фізичної культури і спорту тут відбулася обласна спартакіада спортивного товариства "Колос", в якій взяли участь 12 команд з районів. Учасники змагалися за призові місця під час гри у футбол, волейбол, боротьби на руках, шахах, шашках та настільному тенісу. Вітали учасників начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Мирослав Карабін, голова обласного профкому профспілкового комітету працівників фізичної культури і спорту Іван Дорошенко, директор НОК України в Івано-Франківській області Михайло Марцинюк, голова обласного товариства "Колос" Михайло Вінтоняк, заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак, в.о. начальника відділу молоді і спорту райдержадміністрації Василь Буджак.

Окрасою свята були виступи Народного артиста України Михайла Кривеня, Заслуженого журналіста України, співака Богдана Кучера, Заслужених артистів України Алли Кобилянської, Миколи Савчука, Михайла Попелюка, лауреатів Всеукраїнських та міжнародних конкурсів естрадної пісні Анастасії, Романи Махлай, Зоряни Рощук, Василя Свищука. Милували око й зір глядачів не тільки різнобарвні гуцульські костюми аматорських колективів з Великої Кам’янки, Молодятина, Сопова, Турки, Раківчика, муніципального оркестру народних інструментів "Гуцулія", а й їхні виступи.

Турка зуміла зібрати під своє крило мешканців, гостей й усіх бажаючих, вкотре довівши, що вартує з гідністю бути почесним населеним пунктом на Івано-Франківщині.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА