друкувати


В Івано-Франківському облвійськкоматі обговорили шляхи профілактики правопорушень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-10 08:30:47

Питанням запобігання вчиненню співробітниками військових комісаріатів області правопорушень, насамперед таких, що мають корисливу спрямованість, був присвячений круглий стіл, який відбувся 9 вересня в приміщенні Івано-Франківського облвійськкомату.

В заході взяли участь обласний військовий комісар полковник Ігор Боловицьких, його заступники військовий прокурор Івано-Франківського гарнізону полковник юстиції Михайло Олейняш, представники управління МВС та зацікавлених підрозділів СБУ, міські та районні військові комісари, представник Облдержадміністрації Ігор Ковельський.

Метою заходу, зі слів заступника обласного військового комісара Любомира Демчука було довести до посадових осіб військкоматів важливість підтримання високого рівня військової дисципліни, законності і правопорядку.

Відкриваючи дискусію, І.Боловицьких звернув увагу присутніх на той факт, що військовослужбовці несуть усі передбачені законом види юридичної відповідальності: кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та цивільно-правову на рівні з пересічними громадянами. В той же час лише за 8 місяців поточного року правоохоронцями задокументовано по Україні півтора десятки злочинів вчинених військовослужбовцями та працівниками військкоматів. На жаль Івано-Франківська область також входить в цю статистику. Так 12 серпня військовою прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно заступників одного райвійськкоматів, матеріали щодо протиправної діяльності якого ще з 23 лютого надходили в УБОЗ УМВС в Івано-Франківській області. До того, два військовослужбовці військкоматів області були притягнуті до кримінальної відповідальності в 2008 році.

«Армія – відбиток суспільства, – зазначив в свою чергу військовий прокурор полковник юстиції Михайло Олейняш, – тому всі негаразди відбиваються на військовій сфері». Відтак він відзначив зростання кількості злочинів, вчинених військовиками, порівняно з минулим роком. Серед них найбільше становлять злочини, пов’язані з ухиленням від проходження строкової військової служби, незаконне заволодіння військовим майном та звісно ж хабарництво, відповідальність, за яке, – стверджує прокурор, – нещодавно посилили останні зміни до Кримінального кодексу України.

Протидіяти хабарництву як системі на його ранніх стадіях закликали військових заступник начальника обласного управління МВС Василь Фелик та начальник сектору спецпідрозділу з боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління СБУ в Івано-Франківській області Володимир Микицей. З їх слів, перш ніж вийти на загал, інформація про зловживання у військкоматах насамперед доходить до безпосередніх начальників нечесних на руку співробітників. В зв’язку з цим, В.Фелик закликав військових вживати щодо порушників заходи дисциплінарного стягнення або ж звертатись до правоохоронців, які, з його слів мають всі необхідні технічні засоби для документування порушень на ранніх стадіях. В свою чергу В.Микицей нагадав, що дієвим засобом профілактики злочинів, пов’язаних з корупцією є інститут адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь і закликав не забувати його і рішуче вживати заходів з протидії корупції у військкоматах як своїми силами, так і шляхом повідомлення уповноважених правоохоронних органів, як того вимагає стаття 10 Закону України «Про боротьбу з корупцією».

Учасники круглого столу також оприлюднили телефони довіри для повідомлення інформації про можливі факти зловживань з боку службовців військових комісаріатів: (03422) 2-50-11 – в обласному військкоматі та (03422) 3-24-13 – чергова частина УМВС.

Автор: Сергій БІЛИЙ