друкувати


За І півріччя в Україні розлучилися близько 70 тис. пар

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-09 02:20:01

За перше півріччя в Україні розлучилися близько 70 тис. пар. У Мін’юсті кажуть, тенденція до зменшення кількості розірваних шлюбів триває 10 років.

— Під час кризи більшість людей переживають страх перед майбутнім, а тому намагаються зберегти і стосунки, і певний рівень добробуту, — розповідає вінницький психолог Сергій Міщук, 27 років. — Виживання на матеріальному рівні — оренда житла, спільне харчування — переважає над емоційним дискомфортом, незадоволеністю чи образами. Справжню сім’ю будь-яка конфліктна чи стресова ситуація тільки зміцнить. А от формальний шлюб, заснований лише на грошах чи сексі, розпадеться.

Що найчастіше призводить до розлучення?

— Відсутність взаєморозуміння, помилкова орієнтація на матеріальні цінності й брак знань про сім’ю. Жінки думають, що втримають чоловіка біля себе сексом, смачною їжею та налагодженим побутом. Але чоловікові у сім’ї потрібне ставлення. Не сама їжа в тарілці, а те, із яким відношенням її готують і подають на стіл. І навпаки, якщо чоловік ”купує” жінку своїми прибутками, дорогими подарунками, то має розуміти, що хтось впливовіший і багатший може перекупити її. Жінки цінують чоловіків, які можуть поставити мету й досягти її.

Багато сімей розпадаються, бо люди не вміють планувати ні її матеріальний, ні емоційний рівні. Бюджет має бути складений так, щоб у разі втрати одного з батьків сім’я змогла нормально прожити ще півроку. На емоційному рівні бажано наперед домовитися про тон з’ясування стосунків. Якщо замість ”Не хочу тебе бачити, забирайся!” жінка казатиме: ”Мені дуже боляче від твоєї зради. Як ти це можеш пояснити?” — ці слова допоможуть вийти з конфлікту без взаємних образ. Так само і чоловікові варто замість: ”Ти дурепа!” говорити: ”Я не розумію твоєї поведінки, поясни, чому ти це зробила”.

Яким чином держава може допомогти зміцнити сім’ю?


— Найважливіший важіль у руках держави — соціальні програми: сприяння народжуваності, забезпечення місцем праці, житлом. Таким чином можна створити національну модель сім’ї. Узагалі, щасливі родини треба популяризувати. Цього зараз ми не спостерігаємо. Сім’ї деяких політиків, представників шоу-бізнесу далекі від ідеалу: живуть окремо, мають за плечима два-три невдалі шлюби. Більшість людей, які знаходяться на висоті, у глибокому духовному занепаді.

Чи змінилася модель сім’ї за останні десятиріччя?


— Залишки радянської моделі, в якій садочки-школи-вузи активно відлучали дітей від батьків, щоб ті весь час працювали на державу, витіснила європейська. Вона базується на так званому партнерстві: чоловік і жінка домовляються, як зароблятимуть гроші, як виховуватимуть дітей, як облаштовуватимуть побут. Така модель вигідна економічно, але емоційно виснажує жінку. Адже вона потрапляє в нетипову позицію добувача грошей, матеріальних благ у конкуренції з чоловіком. Трапляються сім’ї за американським зразком, де жінка повністю перебуває на утриманні чоловіка, і перевернуті моделі: жінка працює, а чоловік удома доглядає за дітьми. Помітно побільшало цивільних шлюбів і неповних сімей, у яких дітей виховує один із батьків, бо інший поїхав на заробітки. Проте жодна з цих моделей не є типовою для українців як етносу. Наша традиційна модель передбачала розподіл ролей у родині. Діти поважали батька як голову сім’ї, а матір — як її берегиню. Самою ж сім’єю керувала жінка, адже саме вона зміцнює сімейний простір.

Чим різняться сільські та міські сім’ї?


— У селах родини міцніші, бо традиційніші. Гуляти весілля там кличуть 200 чоловік, а в місті — не більше 30, тільки своїх. І коли дві сотні людей випили за ваше щасливе життя, важко  сказати їм: ми розлучаємося. Треба долати опір думки всього села, щоб розійтися.

Автор: Тамара ТИСЯЧНА
Джерело: Gazeta.ua