друкувати


В Україні відбувся перший продаж колекторам забезпечених кредитів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-09 02:05:54

В Україні відбувся перший продаж колекторам забезпечених кредитів - компанія колекторна Verdict купила портфель авто- і іпотечних позик на 14 млн гривень.

Учасники ринку чекають найближчим часом ще декілька угод, але відмічають, що банки доки розлучаються лише з безнадійними заставними позиками. Колекторам запрацювати на їх поверненні буде складно, пише "Коммерсант-Украина" в статті "Коллектор купил квартиры и машины".

Лише опісля рік після законодавчого спрощення факторингових угод для банків вони почали продавати колекторам проблемні заставні кредити.

Назва банку, який продав колекторам портфель і розмір дисконту не розголошуються. Прострочення по кредитах складає від 120 до 600 днів (середня - 300 днів). Безнадійними НБУ вважає кредити при простроченні понад 91 день.

Комерційний директор КК Verdict Марія Тугай розповіла, що моніторинг боргів проводився по скоринговій системі, що сегментує боржників за основними характеристиками: "Після цього закладалися передбачувані витрати і очікуваний прибуток, і формувалася ціна. Ми розраховуємо отримати стандартну прибутковість на інвестиції у розмірі 30-40% річних за перші два роки роботи".

Учасники ринку підтвердили, що досі угод з продажу заставних кредитів не було. Минулого року „Кредобанк" намагався продати портфель заставних кредитів на суму 300 млн гривень, але відмовився від угоди із-за низької ціни - 9-15 млн грн.

Джерело: ТСН.ua