друкувати


Прямі сонячні промені призводить до утворення зморшок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-08 02:30:57

Давно відомо, що знаходження під прямими сонячними променями призводить до утворення зморшок. Проте тепер з'ясувалося, що від передчасного старіння шкіри не захищені навіть ті, на кого сонячні промені потрапляють під час водіння автомобіля або просто сидіння біля вікна.

Пошкодження, що завдаються шкірі ультрафіолетом, який проникає через скло, можуть бути настільки серйозними, що той бік обличчя, на який постійно потрапляють промені, з часом починає виглядати на сім років старше, ніж той бік, що знаходиться в тіні. Згубними для шкіри можуть виявитися всього декілька годин сидіння в автомобілі в квітні. Ефект старіння від сонячних променів в осінні місяці теж виявився набагато сильнішим, ніж вважалося раніше.

Всі ці жахи виявили вчені з Університетської клініки в Безансоні (Франція), які раптом з'ясували, що звичайне скло блокує ультрафіолетові промені спектру В, але пропускає 50% ультрафіолетового випромінювання спектру А, яке пов'язане з опіками і старінням шкіри. Щоденна дія ультрафіолету змушує шкіру старіти удвічі швидше: на ній з'являються складки і зморшки, особливо помітні і глибокі довкола очей, носа та рота.

Але це ще не все. Фахівці зі Школи охорони здоров'я і медицини при Ланкастерському університеті (Велика Британія) встановили, що низька доза ультрафіолетового випромінювання спектру А, еквівалентна тій, яку британець отримує в звичайний осінній день, в 50 разів збільшує експресію генів, що беруть участь в процесі так званого фотостаріння (передчасне старіння шкіри від дії ультрафіолетових променів). Ознаки фотостаріння - темні плями, зморшки, шкіра, що обвиснула і жорстка, кровоносні судини, що лопнули.

Джерело: Освітній портал