друкувати


Громади сіл Сопова і Княждвора на Коломийщині прагнуть жити краще

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-03 05:15:22

Зустріч керівництва Коломийської районної державної адміністрації з громадами сіл Сопова й Княждвора відбулась 2 вересня 2010 року в Будинку культури. Заповнені зали свідчили про високу активність жителів сіл, адже в населені пункти приїхали не лише головні керівники - голова райдержадміністрації Михайло Негрич, а й начальник головного управління Державного казначейства України в області Василь Даниш.

У Сопові до виборців звернувся сільський голова Олег Терпигоров, який ознайомив їх соціально-економічним розвитком сільської ради. На території сільської ради розташовано підприємства: КП "Сопівський завод ЗБВІК", ПП "Гермес" (ковбасні вироби), ДП "Явір", СУШ "Рубікон" (випічка хлібобулочних виробів), ГШ "МІК", ДП "Райбуд", ТзОВ "Доброта", філія ТзОВ "Доброта" - "Будівельник". В селі є школа І-ІІІ ступенів, в якій навчається 273 учні, Будинок культури, амбулаторія.

Цьогоріч за кошти районного бюджету завершено оновлення грошової оцінки земель по сільській раді. Коломийським міжрайонним управлінням водного господарства зроблено регулювання русла р.Сопівка, "Коломийським райавтодором" відремонтовано місцеві дороги. У 2007-2009 рр. відділом освіти райдержадміністрації проведено ремонтні роботи та закуплено інвентар, збудовано спортивний зал. Згідно з Державною протипаводковою програмою на період 2009-2025 роки заплановано будівництво дамби та берегоукріплення р.Сопівка для захисту села від стихії.

Голова райдержадміністрації Михайло Негрич привітав запрошених, повідомивши, що зустріч знаменує собою вивчення ситуації в селі, врахування пропозицій та думок мешканців села й надання конкретної допомоги.

Після звіту голови, люди задавали питання. Зокрема, їх цікавило обстеження ковбасних цехів на визначення якості продукції, безпечний перехід дітей через центральну дорогу (встановлення сигналізації), розширення бібліотеки, дитячого харчоблоку, обговорювалась проблема ремонту тиру, утилізації сміття, берегоукріплення, ремонт доріг. Як з'ясувалось, 235 дітей дошкільного віку очікують на дитячий садочок. Оскільки у Сопівській амбулаторії відсутня лабораторія, уже наступного року вирішено першочергово переобладнати кабінет для цієї потреби. Сопівчани просили передати подяку голові облдержадміністрації Михайлові Вишиванюку за відкриття амбулаторії, машину швидкої допомоги, навчальний заклад і міст через річку Сопівка.

На відміну від жителів Сопова мешканці села Княждвір були більш активними, можливо тому, що до складу Княждвірської сільської ради входять села Княждвір і Кийданці. На території Княждвора розташовано водозабір "Коломияводоканал". Гордістю села є державний ботанічний Тисовий заказник "Княждвірський", який має 208 гектарів і є найбільшим у Європі. За останнім переписом тут налічувалось близько 22 тисячі дерев тиси - дуже цінної червоної породи дерева. На території заказника діє музей фауни і мінералів Карпат. Крім того, заповідник - чудове місце для відпочинку.

У Княждворі є загальноосвітня школа, Будинок культури, амбулаторія, у Кийданцях - школа І-ІІ ступенів, клуб, ФАП.

У 2009-2010 роках у ФАПі с.Кийданч проведено ремонтні роботи, зокрема, відремонтовано фасад приміщення, пофабовано дах. У школі замінено вікна на енергозберігаючі, заплановано також влаштування системи опалення у II корпусі. Зроблено ямковий ремонт дороги Сопів-Княждвір.

Сільський голова Дмитро Чорний працює понад двадцять років, має досвід в роботі. На сьогодні проблемними питаннями в селі Кийданці є перебудова колишнього приміщення зерноскладу під Будинок культури, добудовано приміщення школи, реконструйовано лінію електропередач. Під час зустрічі активно обговорювалось питання берегоукріплення р.Прут (Верхнє), капітальний ремонт дамби на річці Прут, закінчення ремонту приміщення для дитячого садка в с.Княждвір, ремонт очисних споруд в школі. Як і в Сопові, в Княждворі і Кийданцях теж назріла потреба в дитячому садку. Через збільшення електротехніки подекуди впала напруга електроенергії, тому мешканці сіл просили замінити лінії електропередач.

На завершення голова райдержадміністрації Михайло Негрич побажав жителям сіл впевненості у завтрашньому дні й подякував за активність під час зустрічі.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА