друкувати


Свято знань прийшло в загальноосвітні школи Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-03 11:00:45

В школах Івано-Франківська 1 вересня пройшли святкові лінійки, присвячені Міжнародному дню знань. Сотні маленьких івано-франківців цього дня вперше вступили на шкільне подвір’я, ознаменувавши тим самим новий визначний етап у своєму житті. Цього дня вони отримали перший свій шкільний підручник – Буквар – своєрідну путівку в життя, почули теплі слова своїх перших вчителів, зайшли в просторі світлі класи своїх шкіл, які на довгих одинадцять років відграватимуть в їх житті роль другої домівки.

В Івано-Франківській спеціалізованій загальноосвітній школі №1 з поглибленим вивченням англійської мови святкову лінійку не уявляють без яскравих запальних танців. Адже цей навчальний заклад здавна славиться своїми чудовими дитячими танцювальними колективами, такими як дитячий ансамбль «Зірка мрій», який давно вже заслужено отримав високий титул зразкового і є лауреатом багатьох обласних та всеукраїнських конкурсів. Як завжди на святковій лінійці в школі людно. Діти, батьки, колишні учні та вчителі з радістю вітають початок нового навчального року. В гості до її вчителів та учнів завітало багато відомих на Прикарпатті людей, багатьох з яких ця школа вивела в світ. Серед почесних гостей заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Зварич, начальник управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики Володимир Соловйов, лідер громадського форуму Івано-Франківська Юрій Соловей та інші. Зокрема І.Зварич не тільки привітав школу зі святом знань, а й надав їй цілком реальну відчутну допомогу, подарувавши від імені Облдержадміністрації мультимедійний проектор, який розпорядженням керівництва школи одразу було передано в кабінет інформатики.

«Для мене, – розповідає директор школи Любов Мурга, – перше вересня – це найщасливіший, найкращий день в році, найбільше із свят. Тому що школа для мене – це є абсолютно все. Я вже працюю в першій школі 27 років і в кожному першому вересня мені вбачається щось нове: початок нового шляху, нові обличчя першокласників, нові вчителі, які з радістю ідуть до першої школи і хочуть працювати і дуже-дуже багато всього…».

Для вчительки української мови та літератури з багаторічним педагогічним стажем Марії Тимків цьогорічне перше вересня має особливе значення. Адже цього року, діти, у яких вона є класним керівником, стануть випускниками. Так хочеться, – зазначає пані Марія, – щоб мої учні були чесними, мудрими, самодостатніми, добрими, щоби їх оминало лихо. Але в реалії життя є жорстокішим, ніж нам хотілось би і тому нам не тільки треба вчити добра і злагоди, але й як боротися проти зла, неправди і ненависті – всього того, на що не варто закривати очі. Хотілося б, щоб у подальшому житті вони обрали правильний шлях і ніколи не шкодували за своїми вчинками». Самі ж майбутні випускники дивляться в майбутнє оптимістично, насолоджуються останнім роком дитячого життя і сміливо готуються зустріти труднощі, що ховаються за горизонтом нового навчального року. «За рік закінчиться школа, – говорить одинадцятикласниця Надія, – закінчиться наше дитяче життя і ми перейдемо в майбутнє, в дорослі будні, сповнені нових, недитячих проблем, турбот та відповідальності. Тому останнє перше вересня – це напевно найбільше свято, яке нам запам’ятається в житті».

В свою чергу для батьків учнів з першим вересня пов’язані насамперед нові клопоти. «Економічна ситуація в країні самі знаєте яка, – ділиться проблемами батько двох учениць Івано-Франківської СЗОШ №1, – Валентин Атаманюк, – тож забезпечення дітей всім необхідним для школи сьогодні добряче б’є по кишені. І тим не менш це свято. Насамперед це свято знань, це початок нового етапу в житті дитини, адже кожен рік відкриває для неї нові горизонти у пізнанні такого нелегкого і такого цікавого навколишнього світу». «Свято ще й завдяки гарним вчителям. – розповідає Тетяна Петренко – мати трьох дітей, двоє з яких навчаються в першій школі, – Діти настільки радо йдуть до школи, що аж дивно. Отже їм там гарно, їм там цікаво, весело, певною мірою завдяки професійному викладацькому складу».

Автор: Сергій БІЛИЙ