друкувати


П.Андрусяк: Війна з мертвими – це війна з майбутніми поколіннями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-03 09:15:01

Портрет Шухевича в кожну школу. Так можна охарактеризувати акцію, початок проведення якої поклали активісти громадської організації «Нова Галичина», на чолі з її лідером Павлом Андрусяком.

З його слів, вдатись до проведення такої акції спонукало прийняття нового, затвердженого Міносвіти, підручника історії України для п’ятого класу, в якому, як вже стало відомо, вилучено цілий ряд подій, що стосуються визвольних змагань українського народу, зокрема таких, як: бій під Крутами, декілька моментів боротьби ОУН-УПА, Українських січових стрільців, питання штучного голоду 1932-33 років.

«Історія завжди потрібна живим, – говорить пан Андрусяк, – переписуючи історію, ми так чи інакше перепрограмовуємо майбутнє країни. На жаль наша влада сьогодні це робить».

Враховуючи той факт, що з підручника вилучено фотографію головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича, ГО «Нова Галичина» вирішила виготовити і передати в усі школи міста Івано-Франківська його портрет, який за задумом організаторів мав би висіти в кабінетах історії. Портрети буде передано керівництву міського управління освіти, яке, – сподіваються організатори, – в подальшому поширить їх в школах.

Ця акція, зі слів П.Андрусяка, носить символічний характер і є своєрідною відповіддю на спроби перегляду історії. З його слів, це тільки перший крок, хоча політик не впевнений, що такі дії не призведуть до чергового кола протистоянь. Він переконаний, що в питаннях ставлення до нашого минулого слід відходити від політики маятника, коли ті чи інші сили, які приходять до влади, намагаються возвеличити одні історичні моменти і замовчувати інші, і шукати в історії об’єднуючі віхи. Дітей в школах слід навчати історичним фактам, а оцінки залишити полеміка науковців.

«В той же час, – констатує лідер «Нової Галичини», – боротьба УПА, боротьба Українських січових стрільців так чи інакше торкнулась кожної родини в Західній Україні. При цьому і Українські січові стрільці і вояки Української повстанської армії воювали символом «Тризуба» і синьо-жовтим прапором, які зараз є державними символами. Наша позиція: люди, які боролись під символами сучасної України, мають бути визнані, а боротьба з мертвими – це боротьба з майбутніми поколіннями».

Автор: Сергій БІЛИЙ