друкувати


Житель Снятинщини змайстрував собі трактор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-02 05:45:01

Українці, зокрема прикарпатці, вміють робити практично все. І на підтвердження цього розповім про жителя села Новоселиці Снятинського району Юрія Жмендака, який змайстрував собі… трактор.

Юрій Іванович за освітою радіотехнік. Односельці кажуть, що у нього золоті руки, адже немає такої роботи, за яку б не взявся. Його особливість, напевно, в тому, що потрібні в господарстві інструменти й техніку робить сам, їх у нього вдома чимало. Окраса колекції — трактор.

«Ще за часів Радянського Союзу не було не те що мотоблоків, навіть слова такого не було, а на землі працювати треба. От я 34 роки тому зробив мотоблок, потім удосконалив його: він сапає, косить, ореѕ  З часом уже важко стало за ним ходити, поля багато, то й вирішив зробити собі тракторець. У ньому все саморобне: плуги, причіп, культиваторѕ Це універсал, ним навіть сніг розгортати можна», — розповідає господар.

Його трактор — це безсонні ночі важкої роботи та мрія, яка стала реальністю. Над її втіленням у життя працював три роки. Якщо говорити мовою цифр, то обійшлась вона йому у майже десять тисяч гривень. Каже, що фабричний вартуватиме 40-50 тисяч грн. Проте для нього його трактор найкращий. «Такого немає на всю Івано-Франківську та Львівську області, коли була повінь, навіть міліцейську машину витягав», — хвалиться Юрій Жмендак.

Наостанок питаю, чи зробив би комусь трактор на замовлення. «Я не те що не хочу — часу немає». Це правда, адже без діла цей чоловік не сидить, і додає: «Дехто в барі сидить, а я з технікою бавлюся. Люблю її».

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета «Галичина»