друкувати


Китай може надати Україні 8 млрд дол у кредит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-02 12:05:23

Україна розраховує отримати кредити від Китаю. Вже існують домовленості про позики в розмірі 8 мільярдів доларів.

Питання кредитування буде підніматися під час офіційного візиту президента Віктора Януковича до Піднебесної, пишуть "Экономические известия" .

В свою чергу, найбільші в світі золотовалютні запаси Китаю стимулюють уряд країни вкладати капітал за кордоном.

Китайці і українці попередньо домовилися про спільну розробку родовищ вуглеводнів на чорноморському шельфі. Для цього Київ планує придбати в кредит у Китаю бурову платформу. "Дуже вигідні умови, практично ми отримуємо її в лізинг", - сказав напередодні візиту міністр палива і енергетики Юрій Бойко. За його словами, під час візиту української делегації до Китаю країни також підпишуть меморандум про фінансування будівництва парогазової станції на території України.

Пропозиції української сторони викликають жвавий інтерес державних і приватних фінансово-інвестиційних інституті Китаю. Зокрема, ведуться переговори щодо створення спільного підприємства з переробки марганцевої руди в Україні. Проект передбачає китайські інвестиції в обсязі близько 150 млн. дол. до 2012 року, повідомив посол України в Китаї Юрій Костенко.

Також можлива участь китайського капіталу в реалізації масштабних інфраструктурних проектів у рамках підготовки до Євро-2012.

Обговорюються проекти будівництва автодоріг, мостів, морських портів. Раніше найбільший банк Китаю China Bank of Development і корпорація Fan Zheng виявили зацікавленість в інвестиціях для будівництва дороги Луганськ - Чоп.

Як повідомлялося, з 1 по 5 вересня 2010 року президент України Віктор Янукович здійснить державний візит до Китаю та офіційний візит до Спеціального адміністративного району КНР Сянган.

Серед іншого планується укладення низки двосторонніх документів, спрямованих на поглиблення співробітництва та реалізацію конкретних проектів, зокрема: дорожня карта на 2010–2012 роки; програми українсько-китайського співробітництва в галузі дослідження і використання космічного простору на 2011–2015 роки; угоди про взаємне скасування віз та інші.

Джерело: ТСН.ua