друкувати


Лише п’ята частина шкіл Прикарпаття має власні медпункти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-02 03:00:02

Як повідомила під час засідання колегії Івано-Франківської ОДА заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Зоя Ціхонь, з 757 загальноосвітніх шкіл, що функціонують на території Івано-Франківської області лише 193 забезпечені медичними працівниками. З них лише близько 20% укомплектовані необхідним медичним обладнанням. І справа тут, вочевидь, не тільки у відсутності фінансування, на що звикли перекладати усі проблеми наші владні мужі.

Зі слів пані Ціхонь, відповідний наказ Міністерств охорони здоров’я та освіти і науки передбачає норматив: 1 медсестра на 800 учнів, в той час як у сільській місцевості такої кількості учнів в школах часто не набирається.

Вихід із ситуації керівництво ОДА вбачає у прийнятті на сесіях районних рад районних програм охорони здоров’я, які б передбачали фінансування утримання медсестер в кожній школі з місцевих бюджетів. Такий прецедент вже має місце в Калуському районі. Колегія ОДА його схвалила і рекомендувала іншим райрадами скористатись з прикладу Калуських колег.

Автор: Сергій БІЛИЙ