друкувати


Івано-франківські і польські науковці уклали угоду про співпрацю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-02 12:00:40

Угоду про співпрацю у галузі науки уклали керівники Прикарпатського національного університету та Краківського Ягеллонського університету, Республіка Польща.

З цією метою, до Івано-Франківська завітала делегація професорів з Кракова на чолі з проректором Ягеллонського університету з міжнародної співпраці Щепаном Білінським. Угода передбачає, насамперед збільшення в два рази річного ліміту стажування в Польщі наукового та викладацького складу з Івано-Франківська і запроваджує студентський обмін між двома університетами.

«Вперше я приїхав до Івано-Франківська три роки тому, - розповідає «Експресу» пан Білінський, - щоб підписати першу угоду про співпрацю. В її рамках ми щорічно запрошували двох професорів або викладачів до Ягеллонського університету на два тижні для проведення наукової роботи. Втім, як досвід, це занадто малий період для результативного наукового спілкування. І тому сьогоднішньою угодою ми розширили ці терміни з двох тижнів до чотирьох. Також в рамках угоди ми хотіли би запрошувати студентів до нашого університету, щоб вони могли проходити студентську практику в Польщі, а також студентські наукові гуртки».

Цікаво, що сам процес підписання угоди відбувся прямо на сцені Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру ім. Івана-Франка, під час церемонії посвяти у студенти першокурсників. «Зрештою, якщо хтось не знає, - продовжив польський науковець, - патрон Прикарпатського університету Василь Стефаник свого часу навчався в Ягеллонському університеті, щоправда не закінчив його і провчився всього один рік, але тим не менш є щось, що нас об’єднує: патрон був нашим студентом».

Автор: Сергій БІЛИЙ