друкувати


М.Вишиванюк закликав селян створювати колгоспи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-09-01 09:30:24

Великою помилкою назвав голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк під час засідання колегії облдержадміністрації 31 вересня розпаювання земель колишніх колгоспів.

«Ми гадали, – зазначив він, – що жінка з сапою підніме нашу економіку, бо всі хотіли бути фермерами. Натомість якщо в 1991 році в області було 10 мільйонів голів великої рогатої худоби, то в 2010 – лише 4,8 мільйони. Бичка на станку не зробиш. А виробництво м’яса тягне за собою рослинну промисловість, бо треба зерно».

Губернатор переконаний, що в нинішніх умовах доцільніше повернутись до «колгоспів» у приватному форматі – створити великі кооперативні сільськогосподарські підприємства, що, на його думку, дозволило б суттєво покращити економічну ситуацію в сільському господарстві. Створювати такі підприємства планується на землі, яка перебуває в особистих селянських господарствах і не використовується за призначенням. 27 таких обслуговуючих кооперативи вже функціонують в регіоні, 12 з яких було створено торік і 2 – в поточному році.

«Головною причиною, яка стримує розвиток сільськогосподарської кооперації, – стверджує виконувач обов’язків начальника управління сільського господарства ОДА Іван Андріїшин, – є недосконалість законодавчої бази щодо визначення статусу неприбутковості і відсутність необхідного матеріально-технічного забезпечення. Необхідна лише, крім законодавчих змін, фінансова підтримка цієї форми господарювання».

Необхідні кошти керівництво ОДА розраховує отримати з державних дотацій на облаштування робочих місць. В цьому році на ці потреби області виділено близько 140 мільйонів гривень, з яких реально використано лише близько 33%. «Наше завдання, – зазначив М.Вишиванюк, – надати максимальну підтримку і розробити механізм, щоб люди могли працювати на своїй землі, а не чекали, поки прийдуть іноземці і заберуть землю в оренду на абсолютно законних підставах. Між іншими такі прецеденти вже є».

Автор: Сергій БІЛИЙ