друкувати


Живопис виключно природними матеріалами презентував косівчанин В.Люлька

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-31 04:45:35

Живопис виключно природними матеріалами, подарованими флорою, презентував косівчанин Василь Люлька. Митець опановує його впродовж 30-ти років. Хоча потяг до малярства відчував з глибокого дитинства. Окрім незвичного живопису створював еко-інтер'єри та портрети з соломки.

Однак останні 12 років присвятив себе виключно створенню ось таких полотен. Заготівлею незвичних "фарб" для них займається практично увесь рік. Найбільше часу, розповідає майстер, зайняло вивчення рослинних примх - не кожен матеріал піддається обробці та тривалому збереженню. Через це з перших робіт до сьогодення дійшло небагато.

Натомість нині окрім інтуїції при створенні картин майстер користується ще й чималим досвідом. А також ділиться ним з онуками. Найстарший, 15-річний Сергій, уже опановує деталі цього мистецтва. Звичайним копіюванням не займається - шукає власний шлях. Перевагу надає корі дерев. На відміну від дідуся, створює з нею абсолютне усе, навіть блакить небес, яку його найголовніший вчитель пише справжніми фарбами. Понад 3 тисячі полотен - такий результат незвичайного захоплення та щоденної праці художника Василя Люльки. Допомагає йому у творчості й дружина. Основна тематика робіт родини особливих майстрів - відображення традиційного життя та побуту гуцулів. Наразі, розповідає митець, працює над кардинально іншими полотнами. Однак їх таємницю поки що не відкриває.

Джерело: Радіо «Західний полюс»